Feedback geven aan je collega, hoe doe je dat?

okt 22, 2021

We doen het vaak verkeerd of – nog erger – we laten het maar helemaal achterwege, omdat het zo ongemakkelijk en vervelend is. Feedback geven aan een collega: voor de één is het appeltje-eitje, de ander vindt het super spannend . Feedback geven lijkt een lastig onderwerp. Er zijn zoveel verschillende manieren om feedback te geven, daarnaast zijn fouten snel gemaakt. Herken ze, en je maakt feedback geven weer simpel en collegialer! ? Energy Up geeft jou 4 gouden tips om feedback te geven!

Het geven van feedback binnen het bedrijfsleven is super belangrijk; voor jezelf, je collega en de organisatie. Je laat ermee zien dat je graag een duurzame relatie met de ander wilt aangaan, jullie werken samen naar beter resultaat. Maar zo simpel en gemakkelijk is feedback geven nog niet. Wat is de juiste manier van feedback geven? Hoe doe je dit op een respectvolle manier zonder dat je collega zich aangevallen voelt?

  • Bereid je goed voor!
    Plan een gepast moment waarop je feedback gaat geven. Dit kan tijdens 1 op 1, tijdens een teamvergadering of een teamdag. Zorg dan dat je een moment creëert waarop je je feedback kunt geven. 
  • Spreek vanuit jezelf
    Geef de feedback vanuit jezelf. Zo voorkom je dat de feedback op je collega overkomt als een aanval of een beschuldiging. Vertel wat jij anders zou willen zien of wat het met jou als persoon doet: “Ik heb het gevoel dat…” of “Voor mij werkt deze manier van werken niet prettig, omdat…”.
  • Geef duidelijke én acceptabele feedback
    Je wilt natuurlijk niet dat je collega direct van streek is na het horen van je feedback, om dit te voorkomen is het handig om ‘De 4 G’s voor feedback’ als feedbackregels te gebruiken: 

Gedrag: beschrijf wat iemand doet. Hou het feitelijk en val niemand aan. 

Gevolg: Maak duidelijk wat het eventuele gevolg is voor de werkzaamheden of voor de samenwerking. 

Gevoel: Probeer te beschrijven wat voor gevoel dit gedrag bij je oproept. 

Gevolg: Maak duidelijk wat je wilt dat je collega precies moet gaan verbeteren of minder gaat doen. Dit wordt vaak vergeten waardoor feedback vooral een klacht lijkt.

  • Geef ook positieve feedback
    Vaak vergeten collega’s aan elkaar te vertellen wat de ander goed doet. Het is altijd leuk om positieve feedback te krijgen of te geven aan collega’ s. Complimenten hebben een enorm positief effect op de mens. Complimenten zorgen voor een positief gevoel, ze bevorderen de prestaties. Geef elkaar vaker complimenten, dit kan leiden tot een structurele verandering in jezelf en in je werkomgeving 🙂 

 

Overig nieuws