Jochem aan het woord

nov 2, 2023

Vandaag is Jochem van Hessen aan het woord, die graag iets deelt aan de Energy Community over koudwaterzwemmen. Een mooi thema nu de winter hier is, en het water buiten behoorlijk koud kan zijn.

Met de winter voor de deur willen we graag jouw inzichten horen over koudwaterzwemmen. Hoe vaak probeer je zelf in koud water te zwemmen?
“Wat een geweldig onderwerp om over te praten. Ik streef ernaar om dagelijks een duik te nemen in mijn zwemvijver hier op het prachtige Landgoed. Juist in de winter, als het water ijskoud is, vind ik het leuk worden. Het is echt een geweldige manier om de dag te beginnen.”

Kun je ons vertellen welke impact koud zwemmen of douchen op jouw leven heeft gehad?
Het heeft een enorme impact gehad. Ten eerste heeft het mijn weerstand tegen kou enorm verbeterd. Ik merk dat ik veel minder vatbaar ben voor verkoudheden en andere winterse ongemakken. Bovendien heeft koudwaterzwemmen een kalmerend effect op mijn geest. Zodra ik het koude water in stap, verdwijnen de gedachtes van dat moment. Het is als een natuurlijke energieboost die me voorbereidt op de uitdagingen van de dag.”

En welke gezondheidsvoordelen kun je noemen om waar zwemmen in koud water veel invloed op heeft?
“Koudwaterzwemmen heeft talloze gezondheidsvoordelen. Het verbetert de bloedsomloop, versterkt het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van endorfines, wat zorgt voor een gelukkig gevoel. Het heeft ook geholpen om mijn stressniveaus te verlagen en mijn mentale helderheid te verbeteren. Daarnaast vind ik het een mooie manier om mezelf dagelijks uit te dagen en over de weerstand heen te stappen. Want ja, er blijven genoeg dagen tussen zitten dat ik echt geen zin heb om erin te gaan”

Heb je een leukste/bijzonderste ervaring met koud zwemmen die je wilt delen?
“Zeker, een van mijn meest bijzondere ervaringen was een ochtend in de winter toen ik uit bed stapte en de hele wereld bedekt was met sneeuw. Ik wist dat mijn vijver bevroren zou zijn, maar dat weerhield me er niet van om toch te gaan zwemmen. Het gevoel van het koude water en de sneeuw op mijn huid was gewoon magisch. Het herinnerde me eraan hoeveel schoonheid er kan schuilen in de eenvoudige dingen in het leven.”

Wil jij, of je team, het koude water ook ervaren zoals Jochem? Lees dan hier meer over onze Ice Experience.

Overig nieuws