Vijf tips om iemands dag te maken met jouw compliment
Je vertrekt ‘s ochtends vroeg naar je werk en het is precies zo’n dag dat alles tegen zit. Je kan je sleutels niet vinden waardoor je net te laat van huis vertrekt. Wanneer je de deur achter je dicht trekt, zie je dat het pijpenstelen regent en als kers op de taart springt onderweg ieder stoplicht rood. Eenmaal op kantoor aangekomen moet je een presentatie geven en na afloop zegt jouw collega: ‘Hey, wat een goede presentatie! Je stond zelfverzekerd voor de groep en zorgde voor leuke interactie in de groep. Je wist mijn aandacht in ieder geval goed vast te houden!’’. Langzaam krullen je mondhoeken richting je oren en die donderwolk boven je hoofd verandert in een klein zonnetje. Yes, je dag is meteen een stuk beter.
Dit gevoel hebben meer mensen. Jong of oud, iedereen heeft van tijd tot tijd een compliment nodig. Veel wetenschappers en filosofen hebben zich gestort op dit onderwerp en dat is niet voor niks. Complimenten krijgen zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon dopamine in onze hersenen, wat zorgt voor een zelfverzekerd gevoel. Onderzoek toont aan dat het geven van complimenten niet alleen positief is voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Het zorgt namelijk voor een verhoogde activiteit in de hersengebieden die geassocieerd worden met beloning en sociale interactie. Bij het geven van een compliment komen de gelukshormonen oxytocine en serotonine vrij, die zorgen voor een opgewekte stemming.
Kortom: complimenten zijn goed voor je mentale gezondheid. Hoogleraar sociologie Beate Volker beaamt dit: “een goed gekozen compliment heeft allerlei gezondheidsvoordelen”. Toch kan het soms lastig zijn de juiste woorden of timing te vinden voor jouw compliment. Deze vijf gouden tips zorgen voor een sterk compliment met impact.
Wees specifiek
Geef duidelijk aan wat er precies goed was en benoem welke vaardigheden je waardeert. Vermijd abstracte complimenten zoals: “Goed gedaan” of “Leuke presentatie”, en zorg dat je specifiek benoemt wat je precies complimenteert. Je ziet daardoor dat goede complimenten wat langer zijn.
Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je aandacht hebt gestoken in een goede voorbereiding, het design zag er strak uit en je zorgde voor een leuke interactie met je publiek.”.
Tijd
Zorg dat er niet te veel tijd verstrijkt tussen het goede werk en het compliment. Een compliment ontvangen op het moment zelf, maakt meer impact op jouw collega dan dat hij of zij deze een dag later ontvangt.
Persoonlijk
Spreek zoveel mogelijk vanuit de ik-vorm én verwerk de naam van je collega in het compliment. Wanneer iemand jouw naam noemt, maakt jouw brein dopamine aan.
Een voorbeeld van een effectief compliment is: “Latisha, ik merk dat ik jouw besluitvaardigheid echt waardeer. Soms heb ik een creatieve ingeving, maar vervolgens vind ik keuzes maken niet altijd even makkelijk. “Daar help je me echt mee, thanks!”
Publiek
Wanneer je een compliment in het openbaar maakt, bijvoorbeeld tijdens een vergadering of in groepsverband, maakt je compliment meer impact.
Momentum
Tot slot: Juist als het tegenzit, is het van belang om het gevoel te krijgen dat je inspanningen en doorzettingsvermogen worden gezien. Laat jouw complimenten verder reiken dan naar datgene wat goed gaat. Juist de mensen die uitdaging ervaren, kunnen wel een dopamine boost gebruiken.
Onthoud goed: als je de complimenten op de werkvloer laat stromen, dan stroomt de productiviteit vanzelf mee. De ultieme win-win situatie.
Als je meer wilt weten over hoe positieve psychologie kan bijdragen aan een gezonde en energieke levensstijl, bekijk dan zeker eens ons aanbod en neem contact met ons op.