Wees zuinig op je rug!

mei 17, 2017

Een rechte vitale houding wordt over het algemeen als aantrekkelijk beschouwd. Zelfverzekerd en trotsheid worden uitgestraald. Toch zien we een trend van kromme ruggetjes en gebogen schouders. Heb jij een vitale lichaamshouding? In dit artikel leggen we uit hoe je zelf aan een vitale houding kan werken en geven we twee oefeningen mee.

Waarom vitale houding?

Ons lichaam vormt zich naar de functie om de efficiëntie te vergroten en energie te besparen. Wanneer je voor een lange tijd een bepaalde houding aanneemt, past je bindweefsel zich hierop aan.

Onze passieve leefstijl heeft invloed op onze houding. De wervelkolom is van een S-vorm naar een C-vorm gegaan. Het hele principe van energiebesparing door de S-vorm gaat daarmee verloren en dat betekent dat spieren, die er niet voor bedoeld zijn, mee moeten werken in de compensatie van de nieuwe stand. Deze kunnen hun werk minder goed doen en raken geïrriteerd.

Door een foutieve houding kunnen medische problemen ontstaan zoals hoofdpijn, rug- en nekklachten en vermoeidheid, maar ook sport gerelateerde blessures kunnen optreden in het hele lichaam. Hoe langer je met een foutieve houding rondloopt, hoe moeilijker het wordt om dit te veranderen. Om klachten te voorkomen is het belangrijk om te weten of je de juiste houding hebt

Wat is een vitale houding?

Een vitale houding is een actieve houding waarbij je goed rechtop staat en waarbij de wervelkolom in een neutrale stand staat.
 Plaatje 1 laat zien wat een vitale houding is. Plaatje 2 wat het niet is.

  1. Schouders zijn laag en schouderbladen licht naar elkaar toegetrokken
  2. Kin licht ingetrokken
  3. Borst op
  4. Lichte neutrale holling in onderrug
  5. Buikspieren lichtjes aangespannen
  6. Voeten staan op heupbreedte en wijzen naar voren
  7. Knieën zijn van het slot

2 makkelijke tips voor op kantoor voor een vitale houding.

Er komt veel kijken bij het aanleren van een gezonde houding. Het verbeteren van je houding is een langdurig proces. Het doen van fitness-oefeningen alleen is niet voldoende. Controleer en corrigeer jezelf ook in het dagelijks leven.

We geven twee oefeningen mee:

  1. Zet om bewust te worden van je houding één dag in de week een alarm die elk uur af gaat. Check op dat moment je houding (stap 1: bewustwording) en corrigeer je houding als hierboven (stap 2. aanpassen). Heb je bijvoorbeeld een kantoorbaan dan zit je waarschijnlijk vaak achter het bureau. Door deze oefening word je bewust van je houding en door hem steeds aan te passen kan het rechtop zitten een gewoonte worden
  2. Doe de oefening “Appeltjes plukken” twee keer op een dag. Het is een oefening om de circulatie rond de wervelkolom te verbeteren en om opgerekte, inactieve spieren te activeren. Door de beweging ontstaat ruimte tussen de wervels, waardoor vocht, dat door langdurige druk van de zwaartekracht uit de tussenwervelschijven is geperst, weer in de tussenwervelschijven kan trekken.

 

Overig nieuws