Test met deze simpele formule of je baan echt bij je past

apr 18, 2017

Twijfel je over je huidige baan? Zit je op de juiste plek? Je omgeving zal je adviseren om gewoon naar je gevoel te luisteren. Zo gewoon is dat niet voor jou. Het liefst luister je naar je gevoel zoals iedereen adviseert. Gevoel? Ik voel helemaal niks. Ik denk.

Als je veel denkt, denk hier dan maar eens over na.

Als consultant werkend op de welbekende Zuidas dacht ik hier dagelijks aan. Daarvoor heb ik destijds een handige formule gemaakt om de twijfels die ik over mijn baan had te verhelderen. Deze formule gaf mij nieuwe inzichten waardoor ik stopte met mijn baan. Nu heb ik mijn eigen bedrijf, sta ik in mijn kracht en vind ik mijn werk fantastisch. Deze formule heeft mij geholpen bij het maken van mij keuze. Hij is simpel en geeft je toch genoeg handvaten om er achter te komen of je met je werk op de juiste plek zit:
Uitdaging + fun + perspectief  = ik zit op de juiste plek

Als jouw baan hoog scoort op deze 3 punten dan zit je op de goede plek. Ik zal de begrippen en de formule kort toelichten:
1) Uitdaging
In hoeverre word jij in je baan uitgedaagd? De welbekende comfortzone is jou niet bekend. Je wordt gestretcht en geprikkeld door je werk om boven jezelf uit te stijgen. Je doelen gaan over groei, cijfer, omzet en resultaat. Over efficiëntie en impact. Als je nadenkt over de doelen die je gesteld hebt, dan is de kans dat je ze niet bereikt groter dan dat je ze wel bereikt.

2) Fun
Je werk is waanzinnig en je staat met plezier op om naar kantoor te gaan. Je hebt er zin in, elke dag weer. Lekker lachen, genieten van wat je doet en voldoening halen uit je werk. Je wordt gewaardeerd en je bent belangrijk. Natuurlijk moet je dingen doen die je minder vindt. En ja, er zit weleens een dag tussen dat je het gehad hebt. Over het algemeen heb je fun.

3) Perspectief
Deze baan brengt je verder. Je doet relevante ervaring op, krijgt zelfvertrouwen en ontvangt maandelijks salaris waardoor jij kan gaan doen (of door kan gaan met) wat er echt toe doet. Dan kan je zijn wie je wil zijn. Een stage, opleiding of functie brengt je verder. Ondanks dat je niet helemaal (lees: helemaal niet) weet wat je wilt doen, zorgt dit er wel voor dat je progressie doorloopt. Dat je dichter bij een hoger doel komt, of op z’n minst dat je weet wat je niet wil. Dat is perspectief. Perspectief op een gelukkig en succesvol leven.

De Formule
Elk van bovenstaande begrippen kan je waarderen met een cijfer van 1-3, waarbij het 3 maximum is. Tel daar een bonuspunt bij op voor het feit dat je dit aan het lezen bent en reken je score uit.

Uitdaging + fun + perspectief  = ik ziet op de juiste plek
 
Dit cijfer zegt alles. Is het boven de 7, dan heb je het goed voor elkaar. Afhankelijk van je karakter ben je super gelukkig (satisfier) of ben je nog niet helemaal tevreden (maximizer). Scoor je een 6, dus een prima, dan kan je zeker vooruit. Blijf op scherp zodat je geen onvoldoende haalt bij je volgende berekening. Bij een vijf of lager wordt het kritisch. Dan zijn er namelijk minstens twee aspecten suboptimaal. Kijk wat voor bewegingsruimte er is om de situatie te verbeteren. Betere secundaire voorwaarden, een uitdagend project on the side of meer tijd voor belangrijke zaken.
Bij een vier of lager kan jezelf de conclusie trekken. Wegwezen. Ja echt, zo snel mogelijk. En dan?

Zet je jezelf weer centraal
Je weet dat je niet op je plek zit. Je kan je ertegen verzetten, forceren en klagen. Je kan ook weer bij jezelf beginnen zoals het ooit begonnen is. Begin met rust te pakken. Rust zorgt voor focus. Slapen, mediteren, ontspannen zijn enkele voorbeelden. Zodra je jezelf hebt opgeladen, ga je sporten waarbij de focus ligt op plezier maken. Fit worden zorgt ervoor dat je weer gaat stralen. Je wordt blijer en dat merkt je omgeving ook. Je lichaam heeft behoefte aan andere brandstoffen. Je gaat beter eten waarbij je let op variatie, onbewerkt en smaak. Binnen no time ben jij weer up en running. Klaar voor de next step. Jouw instelling, ervaring en skills komen bovendrijven en het wordt duidelijk dat de wereld weer aan je voeten ligt.

En voordat je ergens instapt, check je eerst de uitdaging, fun en het perspectief dat je te wachten staat. Want jij bepaalt of het lekker gaat en niet je omgeving.

 

Overig nieuws