Step Up

jan 11, 2017

Heel veel dingen die je in je dagelijkse leven doet zijn pure routine. Opstaan, douchen, tandenpoetsen, sleutels op dezelfde plek leggen, naar je werk rijden via dezelfde route, enzovoort. Doordat we er niet over na hoeven te denken, scheelt het ons veel energie en tijd. Onze gedachtes willen net als ons lichaam zo min mogelijk energie verspillen en om goed te functioneren bouwen onze hersenen gewoontes op. Zo kunnen er ook minder goede gewoontes ontstaan die je op de automatische piloot doet.

 

Die sigaret bij je kop koffie, een chocolaatje na het eten of een snelle hap halen op de hoek omdat je geen zin hebt om te koken. Het zijn gewoontes die negatieve effecten hebben op je energieniveau, zonder dat je het in de gaten hebt. Ze voorkomen dat we optimaal gebruik maken van ons potentieel en saboteren onze relaties, carrière en dromen. Het is Je kan je hierbij neerleggen of je kan deze gewoontes veranderen.

 

Afleren van slechte gewoontes is vaak een lastige opgaven en kost vooral in de beginfase veel tijd en energie. Door het volgen van deze 4 stappen kan je slechte gewoontes omzetten naar positieve gewoontes:

 

Fase 1: Bewust worden

Het is eerst belangrijk om zelf bewust te worden hoe je ‘ervoor staat’. Waar is er ruimte voor verbetering in je huidige leefstijlgewoontes? Welke gewoontes slurpen energie? Bewustzijn is hierbij het sleutelwoord.

 

Fase 2: Leren en ervaren

Het zelf doen en zelf ervaren helpt om te kiezen welke nieuwe gewoontes het beste bij jouw lifestyle passen. Door zelf te experimenteren en te ervaren herken je de hindernissen op je weg en leer je daarmee om te gaan.

 

Fase 3: Doelenstellen

Met de kennis en ervaringen van de voorgaande fase ben je beter in staat te bepalen op welke manier je je lifestyle kan en wil verbeteren. De kans op succes wordt vergroot door duidelijk te bepalen hoe, wat en waarom je iets wil bereiken. In deze fase ga je doelen concretiseren. Onze twee gouden tips:
Think big. Bij kleine uitdagingen worden kleine problemen groter en bij grote uitdagingen worden grote problemen kleiner. Bepaal je einddoel en deel dat doel op in kleine subdoelen. Die werkt stimulerend en zorgt ervoor dat je vaker succes behaalt.

 

Fase 4: Actie ondernemen

Nadat de doelen gesteld zijn, is het een uitdaging om de doelen te bereiken en op lange termijn succesvol te zijn in het verbeteren van je lifestyle. Wetenschappers geloven dat je gewoontes kan veranderen als je 21 dagen achter elkaar nieuw, gewenst gedrag vertoont (Walter Hottinga). Zelf delen wij dit op in drie weken.

Afkickverschijnselen: de eerste week is spannend en lastig. Je nieuwe gewoontes dagen je uit terwijl je je afvraagt waarom je hieraan bent begonnen.

Nadenken: in de tweede week denk je veel na over je activiteiten. Je plant ze, je houdt er rekening mee bij andere activiteiten en het kost veel moeite om je patroon in stand te houden. In deze week is het belangrijk dat je onthoudt waarom je dit wilde veranderen.

Eerste routines: in de derde week zal je merken dat bepaalde elementen vanzelf zullen gaan. Door de herhaling van afgelopen twee weken, zitten deze handelingen in je systeem. Je haalt er plezier uit dat je nieuwe gewoontes je gemakkelijker af gaan.

Let wel op dat je bewuste keuzes maakt wat je wil aanpassen. Probeer niet alles tegelijkertijd aan te passen. Test bijvoorbeeld elke maand een nieuwe gewoonte. Zit de nieuwe gewoonte in je systeem, leer je zelf dan weer een nieuwe gewoonte aan! Zo kom je tot een duurzame verandering van je lifestyle met als doel energieker in het leven te staan.

Overig nieuws