Review: Sapjeskuur van 3 dagen

feb 2, 2018

Op maandagochtend gaat mijn wekker af. Het is zover! Drie dagen alleen maar groentesapjes om mijn lichaam een detox te geven. Het is de eerste keer dat ik zoiets probeer en ik begin vol enthousiasme aan dit vloeibare experiment.

De zaterdag ervoor arriveert een pakket vol met lekkere groentesapjes van Sapje. Van maandag t/m woensdag volg ik samen met een aantal van mijn collega’s een detoxkuur. Bij het pakket zit een duidelijke beschrijving hoe het in zijn werk gaat en op welke tijdstippen je jouw sapjes mag nemen. Daarnaast krijg je nog extra advies over wat verstandig is om voor en na de kuur te eten en drinken om het meest optimale effect te ervaren.

De reden om dit samen met een paar collega’s te doen is om te ontdekken wat het effect van deze detox is op mijn darmen, immuunsysteem en energielevel. Mijn darmen zijn mijn hele leven al gevoelig en ik ben veel aan het testen hoe ik de darmconditie zo optimaal mogelijk kan houden. Daarnaast was het ook een mentale uitdaging. Hoe moeilijk is het voor mij om drie dagen de vaste voeding te laten staan? En zitten er wellicht ook mentale voordelen aan het volgen van de sapjeskuur?

De omschakeling naar alleen maar sapjes was in eerste instantie wel even wennen. De eerste dag was ik veel bezig met de tijdstippen van de sapjes. Dit werd gelukkig gaandeweg de kuur wel meer een routine maar ik bleef wel echt uitkijken naar het volgende sapje. Mijn wilskracht werd gedurende die dagen dus wel op de proef gesteld. Ik ben door de kuur ook erg bewust geworden van het belang dat ik hecht aan het sociale aspect van het eten. Ik lunchte niet met de collega’s die niet meededen aan het experiment en toen een vriendin op bezoek kwam zat er ook geen gezamenlijke maaltijd in.

Fysiek merkte ik vooral dat de hoeveelheid energie uit de sapjes wel wat lager lag dan mijn normale calorie inname. Daardoor voelde ik me tijdens de duur van de sapjeskuur wel wat minder energiek. De eerste dag had ik ook wat last van hoofdpijn en vermoeidheid. Dit werd de tweede en derde dag gelukkig wel beter. Ik besloot die dagen er ook wat rauwe groente en salade bij te eten. Dit werd ook geadviseerd als je echt het gevoel had dat je te weinig energie binnen kreeg.

Gelukkig waren er tijdens de kuur ook voordelen. Ik hoefde namelijk niet na te denken over wat ik ging eten en was minder tijd kwijt aan een ‘maaltijd’. De wekker kon dus lekker wat later gezet worden. Ik bespaarde ook tijd doordat ik geen boodschappen hoefde te doen want de sapjes stonden al op me te wachten. Tijd wordt steeds schaarser, dus dit was wel een mooie bijkomstigheid 😉

Na drie dagen kwam het moment dat het erop zat. Op donderdagochtend mocht ik weer mijn eerste ontbijt eten. En wat was dat goddelijk! Voornamelijk het kauwen op vast voedsel werkte intens op mijn zintuigen. De eerste dagen heb ik de hoeveelheid voeding rustig opgebouwd. Vanaf het moment dat ik weer startte met eten voelde ik de energie door mijn lichaam stromen. Ik voel me super en ik heb meer energie dan voordat ik aan de kuur begon. Mijn darmen voelen ook rustiger aan en dat is erg prettig. Mijn doel is om ze de komende tijd in topconditie te houden. Een mooie bijkomstigheid is ook dat mijn huid wat zachter en egaler is dan voorheen. Daarnaast heeft de kuur ook geholpen om mijn vaste voedingsroutines te doorbreken. Ik ben mij nog meer bewust van wat ik eet en kan daarin nu ook wat aanpassingen maken door de ‘harde reset’ van de sapjeskuur.

Als ik terug kijk op de sapjeskuur was het voor mij een positieve ervaring, vóóral na afloop. Het experiment bracht me de volgende interessante inzichten en fysieke voordelen:

  • Ik voel me energieker dan voordat ik aan de kuur begon.
  • Mijn darmen hebben een goede reset gehad en voelen rustiger aan.
  • Mijn huid is zachter en egaler.
  • Ik geniet meer van de eetmomenten na de kuur.
  • Ik heb mijn eetroutines kunnen doorbreken en heb een start gemaakt met wat nieuwe gewoontes op voedingsgebied.
  • Ik besef me nu de waarde die ik hecht aan het sociale aspect van eten.

Ik vond het een gave challenge en ik zal het zeker adviseren om het eens een keer te proberen. Wij gaan ons nu weer beraden op een volgende uitdaging! Keep in touch!

 

Overig nieuws