Luister met aandacht en verbeter zo je sociale banden

mrt 28, 2018

Maar al te graag classificeren wij onszelf als een sociaal wezen. Wij maken redelijk gemakkelijk contact met anderen en denken zo écht een connectie te leggen met onze medemens. Toch gaat er regelmatig wat mis in onze sociale interactie, dit gebeurt vaak zonder dat wij hier ons bewust van zijn. Want alhoewel wij de ander wel horen spreken, luisteren wij nauwelijks naar wat de ander écht te vertellen heeft. Wij zijn zo bezig met onze eigen mening formuleren dat de essentie van andermans verhaal al snel verloren gaat.

Hoe vaak betrap jij jezelf hierop? Jouw gesprekspartner vertelt over haar lekke fietsband of zijn geweldige weekend, maar voordat je het weet vertel jij ineens over ‘die ene keer dat jij…’. En daar ga je weer, het verhaal van de ander gaat verloren. Dit is niet erg en iedereen doet het, we praten namelijk maar al te graag over onszelf. Wij zijn zo geneigd om andermans uitspraken te kwalificeren: ‘dat is juist, dat is onredelijk, dat is bespottelijk, daar klopt niks van, dat is niet aardig.’ En hier bevindt zich ons obstakel. Wij zijn dan wel een “sociaal wezen” maar toch geven wij regelmatig ongevraagd onze mening en is onze eerste reactie eerder een beoordeling dan een poging tot begrip.

Wat nou als je bewuster wordt van jouw reacties tijdens een gesprek. Wat nou als je je meer in de ander probeert in te leven met als doel om de ander te begrijpen. Je kan een nog veel interessanter gesprek creëren door goed naar andermans woorden te luisteren en je in te leven in het verhaal. Zo ontwikkel je meer inzicht in het menselijk gedrag en werk jij direct aan de band met de mensen om jou heen.

We hebben goed nieuws voor jou! Zoals vele karaktereigenschappen kan je inlevingsvermogen ook ontwikkelen. Volg de volgende tips en maak jouw luister skills sterker dan ooit.

 

  1. Word je bewust van jouw eerste reactie in een gesprek

Meestal ben jij je niet bewust van jouw eerste reactie in een gesprek. Je floept je gedachte eruit zonder erbij na te denken en voordat je het weet ben jij weer veelal aan het woord. Probeer dit eens te voorkomen. Ga wat bewuster een gesprek in en zie het als een training voor jezelf. Wees een luisterend oor, toon begrip en geef steun. Heb jij begrip voor andermans handelingen en gedrag en kan jij je inleven in de situatie? Dan kun je zeggen dat je die persoon begrijpt.

 

  1. Stel vragen en luister met volle aandacht

Het begrijpen van een ander is geen automatisch proces, het kost moeite en energie. Want wil je echt contact met iemand maken? Begin dan niet met praten, maar start met luisteren. Doe je best om slechts vragen te stellen, en goed te luisteren naar de antwoorden. Hierbij is belangrijk: toon oprechte interesse, houd je aandacht erbij en speel in op wat de ander zegt. Het mooie is dat de ander dit zal opmerken. De verteller zal zich gewaardeerd en erkend voelen. Zo ontstaat er een goed gesprek en leer je de ander écht kennen.

 

  1. Zet je mening tijdelijk aan de kant

Als je de ander probeert te begrijpen kan je beter jouw eigen mening niet opdringen. Besef je dat wat jij vindt niet per se de absolute waarheid is. Probeer andermans houding te respecteren en doe je best de ander te begrijpen, zelfs als je hier niet hetzelfde over denkt. Wanneer jij je mening gelijk verkondigt geef je de ander al snel een klap in het gezicht met je scherpe tong. Dus verander je perspectief, houd emoties onder controle en houd een open mind.

 

  1. Doe suggesties

Leid het gesprek door middel van de kracht van suggestie. Oftewel, verwijs ergens naar zonder dit concreet te benoemen. Op deze manier doe je een groot beroep op de verbeeldingskracht van jouw gesprekspartner. Maar dring deze niet op en doe suggesties in vraagvorm. “Wat denk jij dat het jou zal brengen als…?” Op deze manier neemt jouw gesprekspartner niet zomaar jouw uitspraak aan en help je diegene om na te denken over de uitkomst.

Ga aan de slag met de bovenstaande tips en probeer eens in plaats van jouw mening te verkondigen, een poging te doen tot het begrijpen van de ander. Dus de volgende keer dat jouw collega begint over haar zware dag, begin niet gelijk met praten maar stel vragen. Hopelijk geeft het lezen van dit artikel interessante inzichten in jouw omgang met de medemens, en zal het jou helpen om een nieuwe blik te werpen op de relatie met de mensen om jou heen.

Overig nieuws