Lang leve stress

mei 31, 2017

Dit artikel kost gemiddeld 5 minuten om te lezen

Stress wordt vaak geassocieerd met burn-outs, depressies en onrust. Is het terecht dat stress gezien wordt als bron van al dit kwaad? Wij zijn van mening dat stress functioneel kan zijn en juist positieve uitkomsten teweegbrengt. We geven je twee tools die laten zien hoe je stress kan managen. Door deze simpele oefeningen wordt stress je beste vriend.

Positieve ‘flow’-ervaring
Om ons te kunnen ontwikkelen en onze belastbaarheid te kunnen vergroten hebben we stressprikkels nodig. Als de hoeveelheid spanning functioneel is, zorgt het voor een ‘flow’-ervaring. De voorwaarden voor een zogenaamde ‘flow’-ervaring zijn drieledig. Er dient sprake te zijn van een uitdaging. Daarnaast moet hetgeen waar je mee bezig bent op de grens van je controle liggen en er zal snel een succesvol feedbackmoment moeten optreden. Wanneer aan deze voorwaarden voldaan wordt, zal men een gelukzalig gevoel ervaren.

Stel je hebt een belangrijke sollicitatie voor een felbegeerde baan. In deze situatie is een gezonde hoeveelheid spanning juist functioneel om jezelf scherp te stellen. Als je tijdens het gesprek het gevoel krijgt dat je bij je potentiële nieuwe werkgever in de smaak valt, is de kans groot dat je in een flow zult zitten.

Een negatieve stresservaring wordt vooral ervaren wanneer men controle verliest. Deze verloren autonomie kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door dingen te doen die je niet leuk vindt, verlies van overzicht of sociale druk. Als je tijdens je sollicitatie een heel assessment krijgt voorgeschoteld waar je niet op voor was bereid, wordt de kans dat de stresservaring negatief uitvalt groter.

We hebben twee oefeningen. Eén die je direct kan uitvoeren en één die je komende dagen kan doen.

Tool 1: Energiegevers en energievreters
Om ervoor te zorgen dat stress iets positiefs blijft is het belangrijk om meer inzicht te verkrijgen in jouw energiegevers en energievreters, op zowel werkgebied als privégebied (zie onderstaand overzicht). Wanneer de energievreters voor een langere termijn de overhand hebben, kunnen zich stressklachten voordoen. Ervaar jij jouw dagelijkse activiteiten overwegend als energiegevers, dan vergoot je de kans op een positieve flow.

Gebied Energiegevers Energievreters
Werk Gevoel van beheersing Overbelasting
Voldoende beloning Nadelig werkklimaat
Zinvol werk Onrechtvaardigheid
Autonomie Conflict in waarden (organisatie en eigen waarden)
Steun vanuit organisatie Versnelde toename van veranderingen
Feedback persoonlijk functioneren Teveel verantwoordelijkheden
Participatie in besluitvorming Ontstaan rolconflict
Privé Sociale steun Problemen in privésfeer
Plezierige dingen doen Werk-thuis interferentie
Teveel verantwoordelijkheden

Schrijf 10 activiteiten van vandaag op en omcirkel degene die energiegevend zijn. Zo heb je inzicht in de dingen waar je energie van krijgt en zie je ook meteen dingen die je energie kosten. Probeer activiteiten die energie kosten vandaag te minimaliseren. Welke activiteit is dat voor jou?

Bijvoorbeeld:

  • Douchen
  • Ontbijten
  • Aankleden
  • Naar werk gaan
  • Werken
  • Administratieve dingen doen
  • Contacten bellen
  • Fiets repareren
  • Sporten
  • Boodschappen doen

Zo zie ik dat boodschappen doen mij energie kost. Ik ga vandaag online kijken of ik in de toekomst mijn boodschappen kan bestellen.

Tool 2: Zelf aan de slag met een Bliepdagboek!
Hoe staat het op dit moment met jouw energiegevers en energievreters op werk- en privégebied? Inzicht en bewustwording helpen om je stresslevel beter te managen. Naast de vorige opdracht kan ook het bliepdagboek hierbij een goede tool zijn. Met deze tool leg je iedere 2 uur de activiteit en je gedachten vast. Als je een verschil ontdekt tussen doen en denken, dan is dat vaak een aanwijzing voor een negatieve stressor. Hou dit gedurende een paar dagen iedere 2 uur bij om meer inzicht te krijgen in jouw energievreters. Met die informatie kun je stap voor stap dingen aanpassen in je dagelijks leven zodat je stresslevel in optimale balans blijft.

Bliepdagboek
Inzicht in Stress
Tijd Activiteit Gedachten Cijfer Energie
08:00
10:00
12:00
14:00
16:00
18:00
20:00
22:00

 

Overig nieuws