Ik ga over mijn werkgeluk!

mei 28, 2019

Volgens Tony Schwartz zijn wij mensen niet gemaakt om te werken net zoals computers doen: op hoge snelheid, non-stop, voor een lange periode en dan ook nog meerdere programma’s naast elkaar draaiende. Echter verwachten we te vaak van onszelf dat we dit wel kunnen. We proberen snelheid te maken en doen meerdere activiteiten om maximaal te presteren. In feite zorgt deze manier van werken er in no-time voor dat onze energie leegloopt. Maar wanneer zijn we dan wel gelukkig op het werk? Gelukkige medewerkers floreren door hun talent optimaal te benutten. Wij werkgelukdeskundigen, Nadine de Bree-Kisoen, adviseur organisatieontwikkeling en Juliette van Hessen, vitaliteitscoach hebben samen onderzocht wat de gemeenschappelijke delers zijn van de theorie en praktijk om werkgeluk echt te doen ervaren door jou als medewerker.

“Bij werkgeluk gaat het om het hebben van positieve emoties en plezier op het werk, om de voldoening van het groeien, het benutten van eigen talent en het kunnen bijdragen aan een hoger doel (purpose)”. ‘#Happinessbureau, Gea Pepper’.

Hieronder delen we aan de hand van het woord “TALENT” 6 praktische & toepasbare tips om werkgeluk optimaal te ervaren. TALENT: iedere letter staat voor een woord dat een bijdrage levert aan jouw keuze die je kunt maken om jouw werkgeluk te verhogen. We verplichten je tot niks maar dagen je wel uit dat jij zelf de sleutel van autonomie over jouw werkgeluk in het slot steekt, en de sleutel omdraait. Zo kun je er direct mee aan de slag, je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk.

Taak
Allereerst is het van groot belang om te ontdekken of je werk past bij wie jij bent. Stel jezelf de vraag “Werk ik vanuit mijn intrinsieke motivatie?”. Dus werk ik vanuit mijn drijfveren, waar ik zelf in geloof. Geef jezelf een score van 1-10 op deze vraag, waar 1 staat voor ontevreden en 10 voor tevreden.

Als dit het geval is, sluiten je kwaliteiten aan bij jouw identiteit. Worden deze persoonlijke hulpbronnen voldoende benut tijdens jouw werkzaamheden en door je collega’s? Ga na wat jij van je collega’s, manager of de organisatie in het geheel nodig hebt om kwaliteiten verder naar voren te brengen en te ontwikkelen. Door dit duidelijk voor ogen te hebben, krijg je inzicht of je ook doet wat bij je past en waar je goed in bent. Dit heeft een positief effect op je eigen energieniveau en werkplezier om vanuit je eigen purpose keuzes te blijven maken!

Betekenis “Purpose”: Mensen zijn gelukkiger in hun werk als ze het gevoel hebben dat ze zinvol werk doen en een positieve bijdrage kunnen leveren. Betekenisvol in het werk, betekent dat je jouw idealen kwijt kan in je werk – daar waar jij voor staat, sluit dit ook aan bij de waarden van de organisatie? Het zoeken naar betekenis gaat over het doel dat je wil bereiken en daarmee de toegevoegde waarde definieert van het bestaansrecht van het de mens, het team, de organisatie. ‘Morten T. Hanssen’

Autonomie
Er is veel onderzoek verricht naar werkgeluk en een belangrijk aspect daarvan heeft te maken met autonomie (Deci & Ryan). Privé herken je het misschien wel: In hoeverre voel jij je vrij om te doen en laten wat jij graag wilt? Het kan frustrerend zijn als je weinig ruimte hebt om te doen wat jij belangrijk vindt. Ook op het werk wil je niet constant gestuurd worden door je werkgever, collega’s of wellicht zelfs door klanten. Veel mensen hebben behoefte aan bewegingsvrijheid en het zelf kunnen maken van keuzes.

Stel jezelf de vraag “In hoeverre heb jij het gevoel van vrijheid vanuit eigen handelen te kunnen bijdragen binnen je werk?” Geef jezelf een score van 1-10 op deze vraag, waar 1 voor ontevreden staat en 10 voor tevreden. Door dit voor jezelf inzichtelijk te maken, kun je bepalen of je voldoende vanuit je autonomie je eigen kwaliteiten kunt inzetten. Vind je dat je meer zelfstandigheid kunt gebruiken? Onderzoek dan jouw werkomgeving en hoe jouw collega’s en leidinggevenden daaraan kunnen bijdragen. En voer vervolgens het gesprek! Op deze manier ben je actief bezig om ruimte te creëren voor jezelf.

Leren & Ontwikkelen
In het verlengde van inzetten van je eigen intrinsieke motivatie en autonomie ligt leren & ontwikkelen. Stel jezelf de vraag “Waar wil ik persoonlijk in groeien en wat is mijn ambitie?”. Geef jezelf een score van 1-10 op deze vraag, waar 1 voor ontevreden staat en 10 voor tevreden. Door dit te doen, maak je voor jezelf helder welke kansen en mogelijkheden er liggen om te groeien in je kennis en kunde. Bepaal concrete, realistische, maar vooral ook uitdagende leerdoelen voor jezelf waarin jij persoonlijke ontwikkeling en groei gaat ervaren. Teken voor jezelf een of meerdere ladders met bovenaan jouw doel binnen de persoonlijke groei die jij wilt bereiken. Op de traptreden schrijf je kleinere doelen of stapjes die je moet nemen uit. Geniet van het proces, niet alles hoeft in één keer te lukken, sterker nog niet alles zál in één keer lukken. Uiteindelijk kun je vanuit een mooi uitzicht kijken naar waar je vandaan komt en de weg die je hebt bewandeld.

Energie
Wanneer we spreken over energie kunnen we onder andere invulling geven aan fysieke en mentale fitheid. Wij geloven erin dat jij inmiddels zelf al aardig kunt bedenken hoe je jouw fysieke fitheid op peil kunt houden. Daarom kiezen wij er in deze blog voor om meer aandacht aan het mentale deel te schenken. Waar lichamelijke fitheid meestal gaat over spiermassa of longinhoud, gaat mentale fitheid over de conditie van onze emotionele- (gevoelens), cognitieve- (gedachten) en sociale vaardigheden (gedrag). Mind-set speelt hierbij een belangrijke rol, omdat hier de vertaling van de gedachtes worden omgezet naar zichtbaar gedrag.

Stel jezelf de vraag “Hoe gelukkig voel jij je over je mentale fitheid?” Geef jezelf een score van 1-10 op deze vraag, waar 1 voor ontevreden staat en 10 voor tevreden. Scoor je laag hierop? Probeer meer rust te nemen en tijd voor jezelf in te plannen. Tip: Geef die hersenen even een break!

Mentale fitheid kun je net als een spier trainen. Hoewel er veel mensen zijn die regelmatig naar de sportschool gaan om aan hun conditie te werken, lijkt het alsof het onderhoud van onze mentale fitheid maar geen vaste plek in ons dagelijks (vaak te drukke) leven krijgt. We leggen onszelf een bepaalde prestatiedruk op, die vaak gepaard gaat met mentale druk. En wat gebeurt er? We raken in een vicieuze cirkel waarbij vermoeidheid wordt versterkt en dit heeft effect op onze prestatie als mens. Zorg dat jij jezelf snel minimaal een 8 scoort op dit punt!

Netwerken
Verbinding is één van de gelukspijlers van de mens. Stel jezelf eens de vraag, krijg ik energie van de mensen om mij heen? Heb ik leuke collega’s en kan ik mezelf bij hen zijn? Geef jezelf een score van 1-10 op deze vraag, waar 1 voor ontevreden staat en 10 voor tevreden.

Als je aan medewerkers vraagt waarvan ze gelukkig worden, scoren leuke collega’s, een goede manager en humor op de werkplek meestal het hoogst. Dit zijn allemaal tekenen van goede relaties, zorgzaamheid en verbinding. Het vraagt investeren van aandacht voor jezelf en tegelijkertijd ook voor anderen. Leer de mensen op je werk kennen. Je hoeft niet meteen met iedereen vrienden te worden, maar positieve relaties zijn van wezenlijk belang voor samenwerken en geluk op je werk. Dit lijkt zo simpel en triviaal, maar aandacht maakt een enorm verschil voor de onderlinge relaties. Elke dag zin hebben om je collega’s te zien draagt enorm bij aan je werkgeluk! Dat kunnen we je verzekeren.

Onze tip:
Doe eens iets aardigs voor een collega en toon oprechte interesse!

Transformeren
De 5 stappen samengevat zijn de sleutel tot transformatie naar een gelukkig werkend leven, waar jij verantwoordelijk bent voor je eigen werkgeluk! 
Als de TALENT-elementen in orde zijn, je scoort ze allemaal gemiddeld hoger dan een 8, mag je jezelf een dik compliment geven. Merk je dat je toch niet helemaal lekker zit op je werk, dan is het tijd om in beweging te komen om te veranderen. Wees proactief en ga aan de slag, verander zaken die jou niet gelukkig maken op het werk. Het is tijd om vanuit voldoening en verbinding een bijdrage te leveren aan de organisatie, want jij gaat over je eigen werkgeluk!

“De beste investering is de investering in jezelf, wanneer ga jij beginnen?”

 

Auteurs
Nadine de Bree- Kisoen                            Juliette van Hessen
V-LAB Healthy Happy Workers                   Energy Up

 

Overig nieuws