Hoe vind ik mijn passie?

jul 19, 2018

Deze week schreef Energy Coach, motivational speaker en podcast interviewer Timo Lamboo een gastblog voor Energy Up over het vinden van zijn passie. Door het lezen van onderstaande blog kom je meer te weten over wat je passie is en wat je nodig hebt om hierachter te komen. Enjoy!

Je hoort het overal! Mensen die werken met passie, praten over hun passie, met passie koken of hun passie vinden. Langzaam maar zeker lijkt het erop dat iedereen om je heen bezig is met passie, behalve jij.  Sterker nog: je weet niet eens wat je passie is. Wanneer erover gesproken wordt hou je dan ook wijselijk je mond. Het is natuurlijk niet leuk om toe te moeten geven dat je niet precies weet waar je het liefst mee bezig bent, waar je ogen van gaan sprankelen en waar je vol vuur over kan praten. Wat is nu precies je passie? Waarom wil ik mijn passie vinden? En; hoe vind ik mijn passie?

Het verhaal van Tim, wat herken jij?

Tim had tijdens zijn studententijd gekozen voor de studie MER (management, economie en recht), omdat je daar zo lekker veel kanten mee op kon. Na zijn afstuderen bleek dit ook waar te zijn en belandde Tim bij een groot telecombedrijf. Daar maakte hij kennis met het managen van projecten en alle administratieve processen eromheen. Heel veel administratieve processen. Tim bleef daar werken omdat de baan best goed verdiende. Daarnaast waren de collega’s aardig en was het werk wel oké. Door het volgen van vreselijk saaie cursussen en het opdoen van steeds meer werkervaring, bouwde Tim een indrukwekkende cv op. Zijn cv zorgde ervoor dat zijn volgende banen eigenlijk alleen maar draaiden om dingen waar hij juist niet zo goed in was, namelijk structuur, inzicht, regels en processen. Er waren natuurlijk ook zaken waar Tim extreem van genoot zoals het voeren van gesprekken met collega’s, het nadenken over het menselijke gedrag, vrienden maken en nadenken over waar het leven nu echt om gaat.

Na al jaren te roepen dat hij iets wilde doen met psychologie of coaching zei de beste vriend van Tim: “Wanneer ga je daar nou iets mee doen? Je zegt het altijd, maar je onderneemt niets!”. Die opmerking kwam binnen als een donderslag bij heldere hemel, Pieter heeft gelijk! Daarop besloot Tim een coaching cursus te volgen en vanaf dag 1 kreeg hij al niet meer genoeg van alles wat hij te horen kreeg. Modellen, theorieën en gesprekken, als een spons zoog Tim alles op. Hij was zo enthousiast dat hij iedereen in zijn buurt vertelde over coaching en hoe dat werkt. Meer dan eens kreeg hij te horen: “Gast, je bent mijn coach niet!”. Tim las alles wat er op het internet te vinden was over hoe de geest werkt. Hierdoor kreeg hij alleen maar meer honger naar kennis en steeds meer zin om die kennis toe te passen. Toen was het tijd, tijd om alles achter te laten, tijd om zijn passie te volgen. Tim was bang, bang om zijn veilige inkomen vaarwel te zeggen en bang voor het onbekende. Wat als hij zou falen? Wat als er niemand zit te wachten op nog een coach? En geld, hoe kon hij nu ooit weer een goed inkomen gaan verdienen?

Breek uit je normale structuur 

Jullie hebben het waarschijnlijk allang geraden, maar ik ben Tim(o). Ik kan oprecht vertellen dat het volgen van mijn hart het beste is wat ik ooit heb gedaan. Ik heb meer dan genoeg coachingsklanten, geef trainingen aan grote klanten over omgaan met veranderingen, spreek als motivational speaker voor groepen mensen en heb een podcast over energie. Wat nog belangrijker is, zijn de groep lieve mensen die ik de afgelopen periode ben tegengekomen waar ik mee heb kunnen samenwerken aan projecten die ik gaaf vind en waar ik van geniet.

Nu zie ik je denken, “Ja, leuk hoor, dat jij je passie hebt gevonden, maar hoe vind ik nou mijn passie?”. Let goed op! Je mag al het andere vergeten als je dit volgende maar blijft doen.

Breek uit je normale structuur, doe dingen die je nog nooit hebt gedaan. Geef je op voor zingen in een koor, ga vrijwilligerswerk doen of loop een proefstage bij de vrijwillige brandweer! Het maakt niet uit wat je gaat doen als het maar anders en nieuw is. Probeer eens 24 uur lang iets te doen wat het tegenovergestelde is van je normale gedrag. Ben je bijvoorbeeld strikt met eten? Eet dan een stuk taart. Ben je een levensgenieter? Vast dan een dag. Ben je een prater? Hou eens 24 uur je mond. Ben je introvert? Spreek dan iedereen aan! Als je dit doet ga je merken dat je passie zich verscholen houdt op een plek waar je hem nooit had gezocht of verwacht. Zelfs wanneer jij je passie niet gelijk vindt, zal je nieuwe mensen leren kennen om je ervaringen mee te delen en nieuwe indrukken opdoen om over te praten. Blijf dit net zo lang doen tot je ineens voelt dat je alles over een onderwerp wilt weten, je ogen beginnen te stralen als je aan het praten bent, je een opgewonden gevoel door je lichaam voelt stromen en je weet: “dit is het, dit is mijn passie”.

Big Hug

Timo Lamboo

Overig nieuws