Met bedrijfsuitje terug in natuur
Juliette van Hessen van Energy Up: ’Het raait om zelfontplooiing en bewustzijn’
Door Mascha de Jong -Telegraaf
AMSTERDAM Vrijwel iedere werknemer wordt ermee geconfronteerd: een vitaliteitsplan van de baas. Sporten, gezond eten, een leven in balans. Dat is zo gemakkelijk niet. Na corona zijn er meer burn-outs dan ooit. Juliette van Hessen van Energy Up: ,,Iedereen jaagt weer net zo hard door het leven als voor de lockdowns. We moeten dus nog dieper graven om mensen in evenwicht te krijgen.”
Ze is een kind van haar generatie. Met 3 jaar heeft ze duidelijk voor ogen dat ze werkt om te leven, niet leeft om te werken. Juliette kwam er trouwens proefondervindelijk achter: ,,Ik heb ook die hele riedel doorlopen van studeren en een baan van negen tot vijf, maar ik werd echt somber. Het voelde als keurslijf, ik kon mezelf niet zijn. Dat moest ook anders kunnen.”
Met haar broer Jochem startte ze in 2016 in het Westelijk Havengebied Energy Up om die duidelijke kantoorkaders te bevragen. Terugblikkend: ,,We bedachten bijvoorbeeld Daybreaker, dancefeesten die om 6 uur in de ochtend begonnen, zonder alcohol, maar met een gezond ontbijt en yoga. Iedereen kon zich heerlijk losdansen. En dan naar het werk. Weet je hoe energievol mensen de dag begonnen?”
Juliette van Hessen concludeert: ,,Sowieso is er de afgelopen jaren al enorm veel veranderd. Je ziet dat werknemers steeds beter doorhebben dat zij niet op een baan willen terugkijken, waar zij al hun energie aan verliezen. Het moet een wisselwerking zijn. Bazen zouden hierin mee moeten gaan. Want je wilt energieke mensen je pand in- en uit zien lopen en geen uitgeblust personeel op kantoor hebben.”
Ze is stellig: ,,Je ligt echt als baas onder een steen als je nu bijvoorbeeld nog steeds geen vegetarische maaltijden aanbiedt. Het kán niet dat je mensen alleen laat kiezen uit dierlijke producten. Een mens is zoveel beter af met groente en fruit. Als ik dit bij organisaties ergen tegen kom, dan vind ik dat erg voor de werknemers. Omdat wat je in je mond stopt, een enorme invloed heeft op je beleving door de dag heen.”
Andere trends doen na corona hun intrede. Op zich niet vanuit een hele positieve ontwikkeling: de burn-out grijpt om zich heen. Juliette serieus: ,,Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat één op de zes werknemers met burn-out klachten te maken krijgt. Dat zijn dus meer dan 1,3 miljoen mensen in Nederland. Die zich opgebrand voelen, geen energie meer hebben. Als we zouden uitrekenen wat dat de maatschappij kost, is dat nog een goede reden om na te denken over vitaliteit.”
Wat haar betreft liggen we in een tipitent naar een klankschalensessie te luisteren… Juliette van Hessen grinnikt. ,,Het werkt, echt!” Ze legt uit: ,,Natuurlijk zijn er vandaag de dag nog steeds veel werkenden die meedoen in de ratrace en als we die gaan uitleggen dat we in een ijsbad gaan zitten, ja dan zie ik de paniek uitbreken. Zij voelen zich daarmee niet geholpen. Er zitten natuurlijk ook wel een paar stapjes tussen.”
Waar het wat van Hessen betreft begint? ,,In de natuur.” Lang leve het stadse leven met al zijn theaters, restaurants, clubs en andersoortig vertier, maar ieder mens moet op z’n tijd opladen in stilte en ruimte. Juliëtte Hessen: ,,Zweverig? Ga maar eens naar een bij, mier of paard kijken. Hoe zij door de seizoenen hun gedrag aanpassen of hoe zij samenwerken. Daar kunnen wij ongelofelijk veel van leren.”
Broer en zus van Hessen zijn Landgoed Energy Up in Zeewolde gestart – 45 voetbalvelden groot – om bedrijven daar in de praktijk te kunnen tonen, wat ‘terug naar de natuur’ betekent voor de mentale gezondheid. Juliette: „Gewoon een ademhalingsoefening in het gras of tijdens een wandeling door het bos; het maakt dat je mensen ’uit’ krijgt. Essentieel, denk maar aan het moment vlak voor het slapengaan, dan moet je niet met je hoofd met van alles bezig zijn.”
Als pionier ziet Juliette van Hessen heel duidelijk welke kant het opgaat. „We gaan nog meer naar zelfontplooiing en bewustzijn. Doe je wat je leuk vindt? Ja, dat is soms best een lastige vraag aan een werknemer. Het antwoord kan ook nee zijn. Niet fijn voor een bedrijf, maar wij zeggen altijd ’je wilt de mensen overhouden die graag bij je willen werken.”