Mooi aansluitend op de blogpost van vorige week gaan we deze week in op drie technieken om productiever te werken. We weten ondertussen dat pauzes nodig zijn om daarna weer productief en gefocust te kunnen werken, maar welke technieken bestaan er nou om zo productief mogelijk te werken? We gaan er drie voor je toelichten.
Pomodoro techniek
Bij de Pomodoro techniek werk je 25 minuten lang en neemt daarna 5 minuten pauze. De methode is ontwikkeld door Francesco Cirillo in de jaren 80. Deze techniek heeft ook iets te maken met tomaten. Tomaten zei je? Jazeker, want Cirillo had tijdens z’n studententijd een kookwekker in de vorm van een tomaat die hij gebruikte om 25 minuten werk en 5 minuten pauze in te kaderen. De basis van deze methode is het volgende:
- Bedenk welke taak je gedaan wilt krijgen binnen de 25 minuten. Het kan een grote of kleine taak zijn, als het maar een taak is waar je volledige aandacht voor hebt.
- Zet een wekker of timer op 25 minuten en zeg tegen jezelf: “Ik zal 25 minuten aan deze taak gaan werken en zal mezelf niet afleiden.”
- Werk aan de taak tot de wekker of timer gaat. Als je binnen dit focusblok merkt dat je nog een andere taak moet doen, schrijf deze dan op.
- Wees trots op jezelf dat je 25 minuten met volledige aandacht een taak hebt uitgevoerd. Geniet nu van je 5 minuten pauze. Haal een kop koffie, doe wat ademhalingsoefeningen of beweeg wat. De pauze mag niet werkgerelateerd zijn!
- Heb je vier pomodoro’s afgewerkt (25 minuten gefocust werken met tussendoor pauzes van 5 minuten), neem dan een langere pauze van 30 minuten. Volgens Cirillo gebruikt je brein deze tijd om alle informatie te verwerken en op te laden voor de volgende sessie.
52 minuten werken, 17 minuten pauze
Een andere techniek is 52 minuten werken, 17 minuten pauze. Wat een specifieke tijden denk je misschien. Dit komt omdat de app Desktime de top 10% meest productieve gebruikers ging onderzoeken en vergelijken over wat ze gemeen hebben. De app hield bij wanneer er werd gewerkt en berekende op basis daarvan de productiviteit. De resultaten lieten zien dat een werksprint van 52 minuten intensief werken gevolgd door 17 minuten pauze de ideale verhouding is.
Intermittent resting
Als laatste techniek leggen we intermittent resting uit. Bij deze techniek werk je 90-120 minuten en neemt daarna een pauze van 20 minuten. Op deze manier volg je de natuurlijke cyclus van je brein. Zoals we eerder in een blogpost hebben verteld, hebben je hersenen een pauze nodig na ongeveer 90 minuten werken. Hierna ben je een stuk minder geconcentreerd en dwaal je af van je werk. Dit wordt ook wel een concentratiedip genoemd. Pak daarom een pauze van 20 minuten om weer op te laden. Deze techniek is bedacht door Britse fitness- en yoga-expert Nahid de Belgeonne. Volgens haar zijn de 20 minuten pauze essentieel om na de concentratiedip weer gefocust te kunnen verder werken.
Probeer één van deze technieken uit en bekijk wat voor invloed het heeft op je productiviteit. Je energieniveau verandert gedurende de dag dus plan je momenten van focus goed in. Het draait om slim werken, niet hard werken.