De 7 voordelen van door je neus ademen

jun 13, 2023

Ademen is een van de meest fundamentele functies van ons lichaam, maar we besteden er vaak te weinig aandacht aan. Wist je dat de manier waarop je ademhaalt een aanzienlijke impact kan hebben op je algehele welzijn? In deze blog gaan we dieper in op de positieve gevolgen van door je neus ademen. Dus, haal diep adem en ontdek hoe je neusademhaling je leven kan verbeteren!

1. Verbeterde zuurstofopname

Door je neus ademen heeft verschillende voordelen ten opzichte van ademen door je mond. De neus fungeert als een filter en verwarmt, bevochtigt en reinigt de ingeademde lucht. Bovendien bevat de neus slijmvlies met kleine haartjes die de lucht helpen zuiveren van stofdeeltjes, bacteriën en andere onzuiverheden. Dit helpt om je longen te beschermen en de zuurstofopname te verbeteren, waardoor je energieniveau stijgt en je algehele gezondheid bevorderd wordt.

2. Diepere ademhaling en ontspanning

Ademen door je neus bevordert een diepere ademhaling, waarbij je het middenrif volledig gebruikt. Dit type ademhaling, bekend als diafragmatische ademhaling, stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en rust. Het helpt stress te verminderen, de bloeddruk te verlagen en de hartslag te vertragen. Door je neus ademen kan je helpen ontspannen, angst te verminderen en een gevoel van kalmte te bevorderen.

3. Verbetert de slaapkwaliteit

Mondademhaling tijdens het slapen kan leiden tot slaapproblemen zoals snurken en slaapapneu. Door je neus ademen helpt bij het openhouden van de luchtwegen, vermindert het snurken en zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Het zorgt voor een diepere en meer rustgevende slaap, waardoor je de volgende dag energieker en verfrist wakker wordt.

4. Versterkt het immuunsysteem

De neus speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Het produceert nitric oxide (stikstofmonoxide), een molecuul met antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Door je neus ademen stimuleert de productie van nitric oxide, wat kan helpen bij het bestrijden van infecties en het versterken van je immuunsysteem.

5. Betere spijsvertering

Wanneer je door je neus ademt, stimuleer je de productie van speeksel en verhoog je de bloedtoevoer naar je maag en darmen. Dit 9stimuleert een gezonde spijsvertering. Het speeksel bevat enzymen die helpen bij de afbraak van voedsel, terwijl de verbeterde bloedcirculatie de opname van voedingsstoffen bevordert. Door je neus te ademen tijdens het eten kun je dus genieten van een betere spijsvertering en een efficiëntere opname van voedingsstoffen.

6. Bevordert mindfulness en concentratie

Neusademhaling wordt vaak gebruikt als een basispraktijk bij mindfulness-meditatie. Het richten op je ademhaling door je neus helpt om je aandacht in het huidige moment te brengen en afleidingen te verminderen. Het verbetert je vermogen om je te concentreren en verhoogt je bewustzijn. Door je neus te ademen, kun je dus je mindfulness-praktijk verdiepen en een staat van kalmte en focus bereiken.

7. Positieve invloed op stem en spraak

Door je neus ademen is belangrijk voor een goede stemgezondheid. Het voorkomt uitdroging van de stembanden en zorgt voor een betere resonantie bij het spreken. Neusademhaling helpt ook bij het vermijden van spraakproblemen zoals een nasale klank in de stem. Door je neus te gebruiken bij het ademen en spreken, kun je een heldere, sterke en goed gearticuleerde stem behouden.

Door je neus te ademen breng je een aantal positieve gevolgen teweeg die je algehele welzijn en gezondheid verbeteren. Het bevordert een betere zuurstofopname, diepere ontspanning, verbeterde slaapkwaliteit, versterkt immuunsysteem, betere spijsvertering, bevordering van mindfulness en concentratie, en positieve invloed op stem en spraak. Dus, de volgende keer dat je aandacht besteedt aan je ademhaling, vergeet dan niet de voordelen van door je neus ademen. Haal diep adem en profiteer van de positieve effecten op je lichaam en geest.

Dus denk er aan om goed door je neus te ademen en ervaar de voordelen voor jezelf!

Mocht je verder nog vragen hebben neem dan gerust contact op met info@energy-up.nl of neem een kijkje op onze website.

Overig nieuws