Challenge of the week # Verricht een goede daad

apr 3, 2019

Gister was het ‘De Dag van de goede Daad’. Een dag waarop wij bewust een goede daad voor een andere doen, ongeacht hoe groot of hoe klein. Ieder jaar wordt deze dag weer populairder en in 2017 deden maar liefst 93 landen mee! Een prachtige trend die meer aandacht mag krijgen.

Het hoeft geen tijdrovend vrijwilligerswerk te zijn, maar ook kleine goede daden hebben al een groot effect op het psychisch en lichamelijk welzijn.  Niet alleen op dat van degene die we helpen, maar ook op dat van onszelf. Wetenschappelijk onderzoek toont steeds meer aan dat je van een ander helpen zelf ook profiteert: je zou er stressbestendiger, gezonder en gelukkiger van worden. Een win-win situatie dus!

Hoe is dat positieve effect van altruïsme precies te verklaren? Volgens Lyubomirsky, auteur van De maakbaarheid van het geluk, kan het komen doordat veel goede daden sociale contacten met zich meebrengen – die zijn enorm belangrijk voor ons geluk. Ook prikkelt ‘iets goeds doen voor een ander’  de genotscentra in het brein.

Wij dagen je deze week uit om een goede daad voor een ander te verrichten! Zo kan je bijvoorbeeld een vriend helpen verhuizen, een oma naar de andere kant van de weg begeleiden, een collega verrassen of je opgeven als vrijwilliger.

Ga jij samen met ons de weekchallenge aan?

Overig nieuws