Challenge of the week #Geef elke dag een compliment aan een collega

jul 23, 2018

De nationale complimenten dag mag dan al een paar maanden geleden zijn. Dat betekent niet dat complimenten nu minder belangrijk zijn. Want laten we nou eerlijk zijn, wie wordt er niet blij van een blijk van waardering van een collega na een dag hard werken? Om deze reden staan wij deze week stil bij het geven van complimenten aan collega’s. De challenge van deze week is dan ook “Geef elke dag een compliment aan een collega”. 

Het lijkt zo vanzelfsprekend, een compliment geven of ontvangen als iets goed gaat. Toch doen we dit in de praktijk veel te weinig. Een reden hiervoor kan de nuchterheid van de Nederlander zijn. Als echte Nederlanders benoemen we eerder wat fout gaat dan dat we de positieve kant belichten. Dit is natuurlijk hartstikke jammer want wie kan er nou niet een oppepper gebruiken? Als je zelf regelmatig een compliment geeft, krijg je bovendien meer oog voor het positieve in de ander. Het stimuleert dus ook nog eens jouw eigen geluk. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat positieve aandacht en complimenten werknemers meer motiveren dan geld, promotie of cadeaus. Complimenten activeren het beloningscentrum van het brein en zorgen ervoor dat we een goed gevoel krijgen. Dit resulteert in meer gemotiveerde en beter presenterende werknemers.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, het geven van complimenten? Hieronder volgen meerdere tips die je kan gebruiken om op de juiste manier een compliment te geven.

Tip 1: Zorg ervoor dat je compliment oprecht en persoonlijk is. Spreek dus alleen een compliment uit over wat je daadwerkelijk waardeert in een ander.

Tip 2: Maak je compliment specifiek. Zorg ervoor dat je compliment niet te algemeen is. Zeg liever “Jij hebt lekker gekookt” dan “Het eten was lekker”.

Tip 3: “Je” komt beter binnen. Begin je compliment niet met “ik vind…”, bijvoorbeeld “ik vind dat je een hele creatieve oplossing hebt bedacht”. Het klinkt waarschijnlijk netter om het bij jezelf te houden, maar dit werkt veel minder sterk dan wanneer je de zin begint met “je”. Probeer dan ook je compliment te beginnen met “je”, bijvoorbeeld “Je hebt een hele creatieve oplossing bedacht”.

En hoe ontvang je dan een compliment? Heel simpel, zeg gewoon “Dankjewel”. Het belangrijkste is dat je jezelf niet gaat verontschuldigen of verdedigen. Door je prestatie te verkleinen haal je alleen maar het compliment onderuit. En waarom zou je dat doen?

Heel veel plezier en succes met het volgen van de challenge van deze week! 😉

Overig nieuws