Deze week is het de Week van de Werkstress. In dit thema hebben we ook een mooie challenge voor jullie deze week. Dit is een challenge van vorig jaar en hij is vorige week opgepikt door de Volkskrant omdat hij zo efficiënt is voor onze focus en energie. Herhaling zorgt dat dingen daadwerkelijk in je systeem integreert. Wat gaan we deze week doen? We gaan stilte blokken introduceren tijdens onze werkdagen. Tussen 10 uur en 12 uur werken we in stilte. Het interview over deze challenge in de Volkskrant met Juliette, co-founder Energy Up.
Je zit lekker te werken en er komt plots een collega langs. Hij vraagt je wat dingen. Je geeft antwoord en vervolgens ga je weer door met je eigen taak. Vervolgens zit je net lekker te werken, en dan gaat de telefoon af van een andere collega naast je. Je wordt weer uit je focus gehaald. Is dit voor jou een herkenbaar fenomeen? Dan kan het zijn dat je in de avond een minder energie hebt dan zou moeten en dat je ook aan het eind van de dag niet al je taken hebt afgerond. En jij bent niet de enige met dit “probleem”.
Het Center for People and Buildings in Delft onderzoekt sinds 2000 hoe mensen kantoren ervaren. Uit onderzoek onder 10.000 mensen blijkt dat 43% van de gebruikers van kantoortuinen ontevreden is over de concentratie mogelijkheden. Daar gaan we deze week iets aan doen. We gaan stilte uren introduceren in onze werkweek. Van 10.00 tot 12.00 uur ga je niet praten met je collega!
Reden voor dit stilte blok is dat het vaak een minuut of tien duurt voordat je gefocust bent en in een flow zit. Als je constant wordt gestoord, kost het veel energie om die concentratie terug te vinden. Dat is vermoeiend. Een grote achterstand in je to-do-list is het resultaat en dit kan stress opleveren. Daarbij zijn de meeste vragen onnodige vragen. Als je in een stilte-uur een vraag hebt, ga je zelf op zoek naar het antwoord. Wat je ook merkt, is dat mensen na de stilte-uren vragen geclusterd stellen: ze sparen ze op. Dat is veel efficiënter!
Spreek met de afdeling een vaste tijd af waarop iedereen stil moet zijn en wees hier strikt op. Het werkgedeelte wordt het ‘broedgebied’ genoemd. Wil je iets bespreken met collega’s, dan loop je naar het ‘kwetternest’, waar ook de koffieautomaat staat. Een uur stilte doet al wonderen. Je wordt namelijk minder afgeleid door prikkels waardoor je jouw focus beter behoudt. Zo kan jij eindelijk je takenlijstje afvinken. Heerlijk!
Daarom de challenge (of eigenlijk tip) van deze week: Introduceer dagelijks een stilte-uur op kantoor!
Klik hier voor het hele artikel over stilte-uren op kantoor.