Challenge of the Week: Online koffiemoment met collega’s

dec 18, 2020

Kaffee, café, coffea, koffie. Dit warme drankje is voor veel mensen een essentieel onderdeel van de dagelijkse routine. Wij Nederlanders staan zelfs bovenaan de lijst met koffiedrinkers op aarde! In de ochtend voor het uitlaten van de hond of gewoon lekker na het diner. Hoe dan ook, werkend Nederland houdt wel van een kopje koffie. De challenge van de week is daarom: Plan een online koffiemoment in met je collega’s. Want hoe heerlijk is het wel niet om dit geluksmomentje te delen met je collega’s? Het zorgt ook nog eens voor een positieve en energieke werkomgeving. Waarom dit zo goed is voor je werkomgeving? Dat gaan we je nu uitleggen: De cafeïne in de koffie zorgt ervoor dat je hersenen extra dopamine vrijlaten en dopamine is een echte blijmaker. Het wordt niet voor niets het ‘gelukshormoon’ genoemd. Deze stof maakt ons kortstondig gelukkig, omdat onze hersenen de cafeïne in een kopje koffie als beloning zien. Telkens als je je kopje koffie drinkt, is dat voor je hersenen het signaal om weer een extra dosis van het gelukshormoon vrij te geven. Oké dus van koffie word ik gelukkig, maar hoe draagt dit dan bij aan mijn werkomgeving?

Dat is simpel: Dit komt door het ‘mirroring effect’. Hierdoor nemen we de totale stemming over van de ander en daarmee ook zoveel mogelijk de ‘staat van zijn’ van de ander. Maak jij een hoge dosis van het gelukshormoon aan door een koffie kopje te drinken? Dan straal je (letterlijk) energie en positiviteit uit. Dit zorgt er vervolgens voor dat je collega’s hierin worden meegenomen. Plan dus snel ergens door de dag heen, een online koffiemoment in met je collega’s. Even kort 10 minuten praten over hoe jij het nieuwe jaar gaat vieren onder het genot van een heerlijk kopje geluk! Hoe ervaren werknemers van Energy Up zo’n online koffiemoment?

Max: “Een heerlijk moment om even informeel bij te praten met collega’s. Het hebben over afgelopen weekend, hoogtepunten van de week en hoe het thuis gaat. Zo’n moment zorgt weer voor een sterkere verbinding met collega’s.”

Mariëlle: “In deze lockdown periode is het persoonlijke informele contact soms lastig, omdat je de meetings al snel kort en bondig houdt online. Ik vond het heel leuk om weer even op een informele manier contact te hebben met mijn collega’s. We konden gezellig bijpraten en het weer eens over andere dingen hebben dan werk.”

Josh: “Een lekker kopje koffie en wat bijkletsen met collega’s. Neemt 10 minuten van je tijd in beslag, maar de energie die er voor terugkrijgt maakt dit meer dan goed! PS: Zo ben je ook weer op de hoogte van de laatste roddels.”

Overig nieuws