Challenge of the week: Lees een boek

apr 20, 2020

Gemiddeld kijken we per dag meer dan 2 uur op onze smartphone. Tijdens het werken kijken we dagelijks ook al uren naar een beeldscherm. We kijken ons helemaal scheel naar de schermpjes, waardoor we de boeken eigenlijk een beetje vergeten. Terwijl het lezen van boeken juist allerlei positieve effecten op je mentale gezondheid heeft, dat kunnen we van een scherm niet altijd zeggen. Daarom dagen we je deze week om een boek te gaan lezen. We geven hieronder drie inzichten waarom het lezen van een boek positieve effecten heeft op je gezondheid:

 

  1. Lezen zorgt voor minder stress

Wanneer je lekker met een boekje in een hoekje zit ben je met je hele concentratie gefocust op het boek. Alle dingen die je nog moet uitvoeren laat je even van je afglijden waardoor je goed kunt ontspannen. Je ontvangt even heel weinig prikkels tijdens het lezen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat meer dan 60% van lezers het besef van tijd te vergeten als ze aan het lezen zijn. Het is de optimale vorm van mentale ontspanning.

 

  1. Lezen zorgt voor betere concentratie

Volgens verschillende neurowetenschappers krijg je een betere concentratie door te lezen. Het helpt je bij verbeelding en zorgt ervoor dat jij je lange tijd op een vast verhaal kan focussen. Wanneer je aan het lezen bent vraagt dat om een tekst om te zetten in betekenis en informatie. Deze handelingen vereisen concentratie. Door dit vaker te doen train je dit als het ware.

 

  1. Het zorgt voor een betere nachtrust

Het blauwe licht van je mobiel dat tot laat in je gezicht schijnt heeft geen goede invloed op je nachtrust. Het hormoon melatonine regelt je slaapritme en gevoelens. Je mobiel straalt blauw licht uit en dat verwart je brein. De melatonine aanmaak stopt, omdat het licht doet vermoeden dat een nieuwe dag is aangebroken. Je slaapritme wordt hierdoor verstoord. Je kunt voor het slapen gaan dus beter een boek lezen, in plaats van naar je mobiele telefoon te turen. De ontspanning van het lezen, zorgt er bovendien voor dat je makkelijk in slaap kan vallen. Daarnaast slaap je ook dieper doordat lezen, zoals inzicht 1 al zei, voor minder stress zorgt.

Kortom, lezen heeft allerlei positieve effecten. Bovendien is het ook nog eens een leuke en interessante bezigheid. Veel succes met het uitkiezen en het lezen van een boek!

Overig nieuws