Challenge of the Week: Doe een braindump

We hebben zo tussen de 40.000 – 60.000 gedachtes per dag. Een ongelofelijk aantal en ze vliegen de hele dag door ons hoofd. Soms kan dit teveel worden, want zodra je geconcentreerd probeert te werken, kunnen er allerlei gedachtes door je hoofd schieten: Ik moet nog boodschappen doen. Wat geef ik pap voor z’n verjaardag? Wanneer moet ik het pakketje terugsturen? Het is daarom goed om eens een grote schoonmaak in je bovenkamer te doen en dit kan door middel van een braindump. De challenge is: Doe een dagelijkse braindump. Een braindump is dus eigenlijk een grote schoonmaak voor je hoofd. Het is zeer simpel, maar ook zeer effectief. Het enige dat je nodig hebt zijn pen, papier en 15-20 minuten per dag.

Hoe doe je een braindump?

  1. Ga naar een prettige omgeving voor 15-20 minuten waar je geconcentreerd kan werken.
  2. Pak een pen, papier en schrijf alles op wat in je opkomt. Dit kan echt van alles zijn en soms kan je dingen meerdere keren opschrijven. Het maakt allemaal niet uit. Zodra het op papier staat, hoef je er niet meer over na te denken. 
  3. Loop je lijst door en verwerk de belangrijkste punten. Wat is de top 3 van de meest dringende zaken? Welke punten kan ik in m’n agenda verwerken? Zitten er punten tussen die een ander kan oppakken? En eentje om zeker niet te vergeten: Welke gedachtes kan ik laten gaan? 

Door het doen van een braindump, maak je ruimte in je hoofd en heb je nu overzichtelijk wat er met de gedachtes moet gebeuren. Het doen van een braindump levert ook andere voordelen op: je kunt beter nadenken, vergeet minder, ervaart minder stress, je hebt een beter overzicht en het gevoel dat je in controle bent van je eigen gedachtes. We raden zeker aan om het eens te proberen en ervaar de rust en ruimte in je hoofd.

Veel succes!