Challenge of the Week: Dansend de dag beginnen

jan 22, 2021

Wie houdt er nou niet van even lekker dansen? Naast dat het leuk is om te doen, heeft het een positieve impact op je gezondheid. Het is effectief tegen stress en verbetert je flexibiliteit. De challenge van deze week is daarom: Begin je dag met een dansje. Hieronder zijn nog vijf andere voordelen om een dansje in de ochtend te wagen:

  1. Dansen maakt gelukkig: Je kent het wel; je zet een lekker muziekje op, begint te dansen en je voelt je meteen een stuk beter. Dit komt doordat er endorfine vrijkomt. Dit is één van de vier gelukshormonen en behoort tot het beloningssysteem in je hersenen. Endorfine zit ook in suikers zoals een chocoladereep of cakeje, maar om een shot endorfine te krijgen kan je dus beter even gaan dansen dan een hele reep chocolade opeten. Dansen is daarnaast ook ideaal tegen stress, omdat het stresshormoon cortisol afgebroken wordt door de endorfine.
  2. Een goede workout: Ben je even helemaal klaar met die home workouts en kan je wel een nieuw vorm van beweging gebruiken? Dansen als workout focust zich op drie punten tegelijk: kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Zo gebruik je je buik-, rug-, arm- en beenspieren tijdens de danspassen. Ideaal voor een fullbody-workout en daarnaast verbrand je met een halfuur dansen tussen de 130-250 calorieën! Dit staat gelijk aan een halfuurtje hardlopen. 
  3. Dansen is goed voor je hersenen: In een Duits onderzoek werden twee trainingsvormen met elkaar vergeleken: duurtraining en dansen. Beide trainingsvormen vergroten de hersengebieden die achteruitgaan tijdens het ouder worden, maar dansen levert van de twee het meeste resultaat op. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat deelnemers die 1,5 uur per week hebben gedanst voor 18 maanden, verbetering merkten in het geheugen en de balans. Dansen kan dus zelfs het proces van ouder worden vertragen! Toch maar snel die dansschoenen uit de kast trekken?
  4. Vermindert angst en depressie: Als je even niet lekker in je vel zit, dans dan op je favoriete nummer. Je gevoel is namelijk te manipuleren met bewegingen. Als je danst, ervaar je meer levenslust, het zal zeker een boost aan je dag geven. 
  5. Dansen verbetert je creativiteit: Door te dansen worden er andere impulsen en connecties in je hersenen gemaakt. Dit betekent dat je op een andere manier naar een situatie kan kijken en op een creatieve wijze kan reageren. Door beter in contact te staan met je lichaam door middel van dans, kan het je spontaniteit en creativiteit een flinke boost geven. 

Waar wacht je nog op? Zet je favoriete nummer aan, dans jezelf wakker en laat de gelukshormonen de hele dag door je lijf gieren! 

Overig nieuws