9 tips om de online meeting leuker te maken

nov 4, 2020

De online meetings zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze huidige werkdag. Lang gefocust voor je scherm blijven zitten is vaak lastig en aan het eind van de dag zit je met weinig energie en vierkante ogen. Daarom hebben wij 9 tips om de online meetings wat leuker, interactiever en daardoor ook effectiever te maken!

  1. Check aan het begin van de meeting met elkaar in: Begin de meeting niet direct met de inhoud, maar vraag aan je collega’s hoe ze zich vandaag voelen. Binnen Energy Up doen we dit ook en iedereen geeft aan of ze die dag in hun yin of yang zitten. Hier hebben wij onze eigen draai aan gegeven: Yin betekent bij ons dat je het druk hebt en wat minder in je energie zit. Yang betekent dat je goed in je energie zit en ruimte hebt om anderen te helpen. Op deze manier voelen collega’s zich meer ontspannen, kunnen hun verhaal kwijt en wordt verbinding gestimuleerd. 
  2. Gebruik break-out rooms: In Zoom en Microsoft Teams heb je de mogelijkheid om mensen in break-out rooms bij elkaar te zetten. Het is een leuke werkvorm om eens in kleinere groepen onderwerpen te bespreken in plaats van dat je constant moet luisteren naar anderen in de algemene vergadering. In de break-out rooms kun je interactiever met collega’s gaan werken.
  3. Zet muziek op: Music makes the soul happy. We kennen allemaal de kracht van muziek en hoe dit je kan opvrolijken. Begin of eindig de meeting daarom met een lekker muziekje waardoor collega’s even uit hun vaste patroon komen, zich kunnen ontspannen en misschien wel een dansje gaan wagen. Geloof ons, dit heeft een positief effect op elke meeting!
  4. Doe aan een dresscode: Je hoeft er voor Zoom calls niet top uit te zien. In theorie kun je inloggen zonder broek aan en niemand heeft het door! Breng hier verandering in en geef voor de meeting aan dat er een dresscode is. Zo boost je de meeting en kan je fun en verbinding stimuleren. Gebruik je inspiratie en bedenk leuke dresscodes! 
  5. Zoek het voorwerp: Zorg voor een korte break tijdens de meeting. Geef de opdracht aan je collega’s om een bepaald voorwerp in je huis te zoeken en wie deze het eerst heeft gevonden en kan laten zien, heeft gewonnen! Zo doorbreek je de sleur, kom je even in beweging en wordt de productiviteit gestimuleerd!
  6. Gooi een hersenkraker in de meeting: Volgens de Harvard Business Review is er een direct verband tussen werkgeluk en mate van uitdaging. Maak hier gebruik van en gooi er tijdens de meeting een leuke hersenkraker in. Zelfs een simpele uitdaging kan ervoor zorgen dat je collega’s alerter worden en weer met frisse energie de meeting kunnen voortzetten. 
  7. Deel een inspirerende boodschap: Deel een filmpje/artikel waar jij door bent geïnspireerd. Op deze manier zet je je collega’s op een andere manier aan het denken en kan het hen ook inspireren. Zo kan je een verschil maken tijdens de meeting waarin collega’s aandachtiger luisteren en actief meedoen!
  8. Drie waarheden en een leugen: Iedereen vertelt vier stellingen over zichzelf waarvan er drie waar zijn en eentje een leugen. Je collega’s moeten raden welke de leugen is. Op deze manier leer je collega’s op een andere manier kennen, bevorder je verbinding en is lachen gegarandeerd!
  9. Lunch samen online of wandel tijdens de meeting: Zoals in de afgelopen challenges of the week al is verteld, kan je ook samen online lunchen of tijdens de meeting zelf een stuk wandelen. Doorbreek je vaste patroon en dit kan zorgen voor nieuwe creativiteit! 

Begin vergaderingen op een andere manier en betrek je collega’s er vanaf het begin bij. Zie wat voor effect dit heeft als de meetings leuker, interactiever en effectiever worden. Wie weet wat voor leuke nieuwe creatieve ideeën er uit komen!

Overig nieuws