8 voordelen van het houden van een strategische sessie

jan 13, 2023

Wie zijn we? Waar onderscheiden wij ons in? Waar willen wij heen als organisatie? Ieder kwartaal houden wij een strategische sessie en komen deze vragen aan bod. Maar wat houdt een strategische sessie nog meer in? En waarom zou je als bedrijf de tijd nemen voor een strategische sessie? Wij vertellen hier de acht voordelen voor het houden van een strategische sessie. Maar eerst…

Wat is een strategische sessie eigenlijk?

Tijdens een strategische sessie ga je met een team aan de slag met grote vraagstukken die gelden voor jouw organisatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de interne werkwijze of productontwikkeling. Het doel is om problemen te verkennen en oplossingen te bedenken.

Wat zijn de voordelen van het houden van een strategische sessie?

1: Visie

Door doelen te stellen creëer je een duidelijke visie voor de toekomst van de organisatie.

2: Prioriteiten

In een strategische sessie identificeer je de belangrijke zaken op lange- en korte termijn en leer je deze te prioriteren.

3: Overeenstemming

Je zorgt ervoor dat je samen met jouw werknemers of stakeholders op één lijn zit over de strategie en het toekomstplan van de organisatie.

4: Uitdagingen identificeren

Je creëert een mogelijkheid om over de belangrijkste problemen en zaken van de onderneming te praten, zoals concurrentie en veranderende trends en meer. Zo kan de organisatie sneller reageren op problemen.

5: Richting

Door het houden van een strategische sessie, zorg je voor een duidelijke route voor de rest van de organisatie. Medewerkers weten wat de toekomstplannen zijn van de organisatie en hoe zij hieraan kunnen bijdragen.

6: Open communicatie

Het creëert ruimte voor mensen om te delen wat er aan de hand is met hun en wat ze in de toekomst willen zien in de organisatie.

7: Aansporen

Je spoort anderen aan om taken op zich te nemen die de organisatie vooruit brengen. Hierdoor heb jij meer tijd hebt om te doen waar jij goed in bent.

8: Waarden en cultuur

Tijdens een strategische sessie stel je organisatiecultuur vast met normen en waarden die je wil implementeren in jouw organisatie. De organisatiecultuur is de lijm die een strategisch plan vasthoudt.

 

Strategisch plannen hoeft niet perse veel tijd te vergen. Start met een meeting om het fundament te leggen en herzie het plan net per kwartaal. De resultaten spreken dan voor zich!

Wil je meer weten over dit onderwerp? kijk dan gerust op onze website.

Overig nieuws