Sociale veiligheid op de werkvloer

Een aantal weken geleden gaven wij een Energy Experience bij de Big Improvement Day. Hier hebben wij een aantal fantastische sprekers ontmoet die vertelden over de meest belangrijke onderwerpen. Zo vertelde Sander Hoeken, co-founder van The Fearless Organisation Scan, over sociale veiligheid op de werkvloer. In deze blog vertellen wij jou wat sociale veiligheid inhoudt en wat voor impact het heeft op een bedrijf.

Wat houdt sociale veiligheid op de werkvloer in?

Sociale veiligheid gaat niet om de gezelligheid op werk of dat je lekker in je vel zit. Het gaat erom dat je de waarheid kan en durft te vertellen, dat je kansen en risico’s aan durft te geven zonder angst voor jouw positie of baan.
Hier hoort bij:

  • Respectvol met elkaar omgaan
  • Jezelf kunnen zijn
  • Goede feedback kunnen geven en ontvangen
  • De ruimte krijgen om fouten te maken
  • Wederzijds vertrouwen op kunnen bouwen

Wat voor impact heeft sociale veiligheid voor een bedrijf?

Sociale veiligheid zorgt ervoor dat je als medewerker fysiek en mentaal gezond blijft. Het is bepalend voor de kwaliteit van dienstverlening van iedere organisatie. Met sociale veiligheid kan iedere medewerker zijn talenten optimaal inbrengen in zijn/ haar werk.

Wat doet Energy Up voor organisaties op het gebied van sociale veiligheid?

Energy Up bevordert de bedrijfscultuur aan de hand van vitaliteitstrajecten. Wanneer nodig, kunnen wij sociale veiligheid opnemen in het op maat gemaakte vitaliteitsprogramma.