Neem mini-breaks

feb 3, 2021

Tijdens het thuiswerken kunnen pauzes makkelijk vergeten worden. Dit is zonde, want je hebt pauzes nodig om er een effectieve en efficiënte dag van te maken. Mini-breaks gedurende de werkdag zijn hier de oplossing voor. We vertellen waarom deze mini-breaks belangrijk zijn en geven je een aantal leuke suggesties.

Normaal gesproken is er een moment van afsluiting in je werkdag zodra je de auto pakt of fiets opstapt om naar huis te gaan van werk. Tijdens de rit naar huis kan je de werkdag langzamerhand afsluiten en wanneer je thuis bent, zit je in de stemming om lekker te ontspannen. Nu door het thuiswerken, is dit niet zo vanzelfsprekend en makkelijk, omdat alles onder één dak gebeurd. Slapen, eten, werken, sporten en ontspannen gebeuren allemaal binnen de muren van je huis. Het is daarom belangrijk om gedurende de dag mini-breaks te nemen. Mini-breaks zorgen ervoor dat je beter kunt concentreren, minder gestrest bent en meer plezier in je baan hebt. Het zijn pauzes van 1 tot 10 minuten. We geven je een aantal leuke suggesties! 

  1. Haal een frisse neus: De voordelen van een wandeling kennen we ondertussen al wel, maar een korte wandeling van 5 tot 10 minuten doet wonderen. Focus op je ademhaling, zet je favoriete muziek op en neem de omgeving in je op. Vooral nu de dagen nog korter en donkerder zijn, is het goed om naar buiten te gaan. Het natuurlijke licht werkt positief op onze biologische klok, is goed voor de aanmaak van vitamine D en vermindert depressies.
  2. Een korte ademhalingsoefening of meditatie: Meditaties of ademhalingsoefeningen kunnen zorgen voor betere slaap, een betere focus en concentratie, meer emotionele balans en minder angst en stress. Voorbeelden van goede meditatie-apps zijn: Headspace, Insight Timer en Calm.
  3. Pak een puzzel uit de spelletjeskast: Het is goed om tijdens een mini-break iets te doen wat totaal niet met je werk te maken heeft. Zo gaat onze Juliëtte bijvoorbeeld 10 minuten puzzelen als mini-break. Dit zorgt ervoor dat je even ergens anders met je gedachtes zit, mindful bezig bent en op deze manier weer kan opladen om de rest van de werkdag te knallen.
  4. Nog meer mini-breaks: Een aantal andere leuke suggesties om als mini-break te doen zijn bijvoorbeeld koffie of thee zetten en even vijf minuten niks doen en naar buiten kijken, 5 tot 10 minuten bewegingsoefeningen, lezen of een huishoudelijke taak zoals de was ophangen.
  5. Routine en regelmaat: Om verder energiek en productief de werkdag door te komen zijn je ochtend- en avondroutine van belang om de werkdag af te bakenen. Bouw dus routine en regelmaat in om in je werk- of thuismodus te komen. Voor corona had je een ochtendroutine om je werkdag te starten door naar kantoor te gaan en een avondroutine door van werk naar huis te gaan en de werkdag af te sluiten. Hoe ziet de ochtend- en avondroutine er nu bij jou uit? Gebruik de tijd die je normaal kwijt bent aan woon-werkverkeer om een juiste mindset te ontwikkelen om de dag fris en fruitig te beginnen, maar ook ontspannen kan afsluiten.
  6. Extra tip: De work/life-balance kan in deze tijd soms een beetje zoek zijn. Daarom geven we je een extra tip om te zorgen dat je niet meer werkt dan nodig is in deze tijd. Stel jezelf de vraag: zou ik deze taak ook starten als ik op kantoor aan het werk zou zijn? Sinds we thuis aan het werk zijn, maken we ook langere dagen. Zie de volgende situatie voor je: Het is 16.55 uur en je krijgt een mailtje van je collega binnen. Hiervoor moeten een aantal dingen worden uitgezocht waardoor je er zeker even mee bezig bent. Wat zou je voor corona met dit mailtje hebben gedaan? Hoogstwaarschijnlijk zou je denken ‘ah, dit pak ik morgen wel op’. Terwijl je nu in deze thuiswerksituatie waarschijnlijk denkt ‘dit kan ik nu nog wel even doen’ en voor je het weet ben je om 18.00 uur nog aan het werk. Kan je op deze manier nog tijd voor jezelf nemen en ontspannen de avond beginnen? 

Zorg voor een aantal mini-breaks tijdens de werkdag om je energieker en productiever te voelen.

Overig nieuws