Invoering van de vierdaagse werkweek

mei 18, 2022

Het heeft een hele tijd geduurd, maar op een gegeven moment kwam ik tot het besef dat ik niet meer meegesleurd wilde worden in de ratrace die we in onze maatschappij hebben gecreëerd. Ik kreeg behoefte aan meer oplaadmomenten en aan meer tijd voor zelfreflectie. Ik voelde me daardoor anders en ook wel een beetje beschaamd, want: “Zo hoort het toch niet?! Je hoort ‘nuttig’ te zijn!” zeiden de stemmetjes in mijn hoofd. Op een gegeven moment heb ik toch de knoop doorgehakt om 4 x 6 uur te gaan werken. Nu merk ik dat anderen ook vaak op een positieve manier nieuwsgierig zijn hoe dit mij bevalt. In deze blog lees je wat de positieve effecten zijn van werk-flexibiliteit en hoe organisaties hier tegenover staan.

Prikkelende maatschappij
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er per seconde meer dan 2 miljoen prikkels je brein binnenkomen. Het aantal externe prikkels is volgens Mark Tigchelaar sinds de jaren tachtig vervijfvoudigd. Er wordt zelfs gezegd dat we vandaag de dag op één dag evenveel prikkels binnenkrijgen als iemand in de middeleeuwen in heel zijn leven! Nu ik minder werk, merk ik dat ik meer durf te ‘lummelen’, zoals Neurowetenschapper Erik Scherder dat zo mooi noemt. Soms je hersenen even rust geven, niet cognitief belasten, waardoor het Default Mode Network actief wordt. De activiteit in dit netwerk zorgt ervoor dat er nieuwe ideeën en creativiteit ontstaan. Inzichten binnen organisaties beginnen te veranderen

Het lijkt erop dat ook organisaties en overheden zich steeds meer bezighouden met de vraag hoe ze op de vele prikkels kunnen inspelen door zich flexibeler op te stellen. Bij verschillende organisaties experimenteren ze met meer flexibiliteit. In een Zweeds experiment, waarbij verpleegsters twee jaar lang diensten van zes in plaats van acht uur draaiden, bleek dat het ziekteverzuim daalde, men minder vrije dagen opnam, een betere gezondheid ervoer en lagere stressniveaus rapporteerde vergeleken met de controlegroep. Bij Toyota in Zweden bleken de werknemers door de invoer van een 30-urige werkweek niet alleen gezonder te worden, maar ook blijer en productiever. De Belgische federale regering geeft werknemers in de privésector inmiddels zelfs de mogelijkheid tot een vierdaagse werkweek zonder salarisverlies. In IJsland bestond dit concept al, waar maar liefst 85 procent van de werkende bevolking voor een vierdaagse werkweek heeft gekozen.

Vitaliteit en veerkracht binnen UMC Utrecht
Ook onze samenwerkingspartner UMC Utrecht heeft vitaliteit en veerkracht hoog in het vaandel staan. Zo bouwen zij aan ‘een fijne plek om te werken’ voor al hun medewerkers; een werkplek waarin niet alleen de gezondheid van de patiënt centraal staat, maar ook van de medewerkers. Medewerkers worden bijvoorbeeld jaarlijks tijdens de Nacht van de Arbeid verrast met een gezonde late night snack, ze kunnen webinars volgen over duurzame inzetbaarheid, ontspannen met Virtual Reality, via coaching bouwen aan hun veerkracht en natuurlijk: meedoen met de Energy Up ‘100 Dagen Challenge’. Roos Hijner, arbeids- & organisatiedeskundige en projectleider van Energiek@UMC: “Mijn droom is dat we als UMC Utrecht het eerste burn-out vrije ziekenhuis worden. Ik denk daarom graag mee hoe collega’s meer aandacht kunnen hebben voor hun eigen gezondheid en energieniveaus, en proactief regie kunnen pakken om goed voor zichzelf te zorgen. Want alleen dan kunnen we samen de gezondheid van mensen verbeteren en de zorg van morgen creëren.”

Hoe zorg jij ervoor dat je niet wordt meegezogen in de maatschappelijke ratrace, maar goed voor jezelf zorgt?

Geschreven door: Aniek Peters

Overig nieuws