Hoe vier je op een gezonde manier kerst?

dec 17, 2021

It’s the most wonderful time of the year…De gezelligste tijd van het jaar is weer aangebroken: kerst. Helaas kunnen we ook dit jaar kerst niet vieren zoals we dat gewend zijn. Toch zal voor de meeste mensen kerst gepaard gaan met lang tafelen, een kerstontbijtje of -brunch hier, een uitgebreid diner daar. Meestal eten we ongezond en vet, maar dat hoeft niet. Wil jij weten hoe je op een gezonde manier kerst kan vieren? Met de onderstaande vier tips gaat dat zeker lukken:

  1. Beweging

Zorg dat je voldoende beweegt. Dit is natuurlijk altijd goed, maar zeker tijdens de feestdagen is dat geen overbodige luxe. Begin de dag met een hardlooprondje of kies voor een wandeling met het gezin.

  1. Eet plantaardig

Plantaardig voedsel zit boordevol de vitamines en mineralen die jouw lichaam nodig heeft. Dus doe altijd je best om er zoveel mogelijk van binnen te krijgen, ook tijdens de kerstdagen. Serveer tijdens het kerstdiner een lekker gerecht boordevol groente, zet worteltjes op tafel met een humus dip, eet tussendoor een appel, gooi vers fruit bij het dessert, lunch licht en plantaardig of ontbijt met wat fruit of groente (bijvoorbeeld in een omelet).

  1. Ga bewust om met alcohol

Probeer je alcoholgebruik te matigen en drink voldoende water. Ook kun je tijdens het eten wat minder snel drinken en af en toe een bijschenkronde overslaan. Op deze manier drink je toch gezellig een wijntje mee, en bespaar je je lichaam eenvoudig meerdere glazen wijn. Het is natuurlijk het best om helemaal geen alcohol te drinken.

  1. Neem rust

Ondanks de maatregelen blijven de kerstdagen drukke dagen, plan daarom ook even een momentje van rust in voor jezelf. Begin of eindig bijvoorbeeld je dag met een korte meditatie. Dat voelt niet alleen fijn in je lijf, het maakt je ook een gezelliger en relaxter persoon aan tafel tijdens het kerstdiner.

De dagen na kerst kun je ook goed gebruiken om even tot rust te komen en de gezonde lifestyle weer volledig op te pakken. Eet gevarieerd en gezond, beweeg en rust goed uit. Vergeet vooral niet te genieten van de kerst, want het is en blijft ‘The most wonderful time of the year’!

 

Overig nieuws