Hoe stel je prioriteiten om een burn-out te voorkomen?

mrt 24, 2023

Burn-outs, de nummer 1 reden van ziekteverzuim. Volgens het CBS en TNO zijn er maar liefst 1,3 miljoen mensen in Nederland met Burn-out klachten. Een Burn-out komt vaak voor uit stress en te weinig voor jezelf kiezen. Maar hoe maak je meer tijd vrij voor jezelf? Hoe stel je prioriteiten in je leven? Hiervoor is het model ‘de Eisenhower Matrix’ gemaakt, door Dwight D. Eisenhower.

Hoe werkt het model

Allereerst leggen we even het verschil tussen urgent en belangrijk uit zodat je je prioriteiten goed op een rijtje hebt:

Urgente taken

Deze taken zijn dringend en vereisen jouw onmiddellijke aandacht. Ze hebben vaak een deadline en er zijn duidelijke consequenties wanneer deze niet gehaald wordt.

Belangrijke taken

Deze taken vereisen niet jouw onmiddellijke aandacht, maar helpen je om jouw langetermijndoelen te realiseren. Hieronder valt ook professioneel netwerken en regelmatige klusjes en onderhoud.

Nu dat je weet wat het verschil is tussen belangrijk en urgent, kunnen we door naar de eerste stappen om vervolgens jouw prioriteiten te bepalen : Stel een lijstje op voor jezelf met alle taken of activiteiten die je wilt doen in een week of dag en verdeel deze over de volgende vakken:

 1. Doen
  Hierin staan alle taken die urgent en belangrijk zijn. Deze pak je zo snel mogelijk op.
 2. Plannen
  Dit zijn alle taken die belangrijk zijn maar niet direct voltooid hoeven te worden; geen hoge prioriteit.
 3. Delegeren
  Deze taken zijn urgent, maar niet belangrijk. Delegeer ze daarom aan een teamlid.
 4. Verwijderen
  De taken die overblijven zijn niet urgent en niet belangrijk. Deze afleidingen staan het bereiken van je doelen in de weg. Hier moet je tijd aan besteden.

Het maken van een keuze over wat nou echt je prioriteiten zijn is nou eenmaal lastig. Met behulp van dit model gaat het een stuk simpeler. Je zal zien dat je -wanneer je dit model gebruikt- veel minder stress hebt en meer tijd overhoudt voor dingen waar je normaal gesproken niet aan toe komt.

Zou je meer informatie willen ontvangen over dit onderwerp of wil je weten hoe wij van Energy Up dit probleem tackelen? Stuur dan een mail naar info@energy-up.nl of bekijk onze website.

Overig nieuws