‘Hybride werken’. Waarschijnlijk hadden veel mensen er tot twee jaar geleden nog nooit van gehoord. Door de coronacrisis is het iets waar een groot deel van onze werkende populatie mee te maken heeft. Het is namelijk een stuk populairder geworden en is waarschijnlijk ook een blijvertje. Maar wat is een goede en gezonde manier van hybride werken? Hoe werken we ‘Healthy Hybrid’?
Hybride werken: plaatsonafhankelijk
Waar het tot 2020 ‘normaal’ was om elke dag netjes naar kantoor te reizen, hebben we in de coronajaren kennisgemaakt met thuiswerken. We kwamen erachter dat we net zo goed thuis ons werk konden doen. Geconcentreerde taken zoals het schrijven van rapporten of het opmaken van planningen en budgetten gingen prima vanaf de keukentafel. Vaak kan je je thuis wat beter afsluiten, komen collega’s niet ongevraagd langs en kan je je daardoor goed concentreren. We leerden dat zelfs overleggen of presenteren prima kon vanaf onze laptop thuis. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat de productiviteit in veel gevallen is gestegen door hybride werken.
Nu organisaties hun werknemers weer meer toelaten op kantoor, zien we dat werknemers er niet voor kiezen meteen weer volledig naar kantoor te gaan. Nee, uit onderzoek blijkt dat werknemers graag hun werklocatie aanpassen op hun werk. Dus bijvoorbeeld thuiswerken als ze zich willen concentreren en naar kantoor gaan om te brainstormen of te verbinden met collega’s.
Hybride werken: ook tijdonafhankelijk
Wat nog maar mondjesmaat binnen organisaties gebeurt is tijdonafhankelijk werken, terwijl hier wel kansen liggen. Werknemers waarderen namelijk het naar eigen inzicht kunnen combineren van zowel werk als privé. Dus overdag, tijdens een rustig tijdstip, even naar de sportschool om het werk vervolgens in de avond af te maken. Of tijdens een zonnige middag lekker de racefiets pakken omdat je in de vroege ochtend je deadline al hebt gehaald. Wanneer werknemers de ruimte krijgen dit naar eigen inzicht in te delen maakt hen verantwoordelijker, bevlogen én gelukkiger.
Toch voelen veel werknemers deze ruimte niet. Dat heeft veelal te maken met de organisatiecultuur en sturing vanuit het management. Een gemiste kans.
Healthy Hybrid
Veel organisaties worstelen met de invulling van hybride werken, nu werknemers weer naar kantoor kunnen en mogen. Hierbij focussen organisaties zich vooral op vraagstukken zoals de inrichting van kantoor als ontmoetingsplek voor hun werknemers. Maar wat veelal onderbelicht blijft is de gezonde invulling van hybride werken, oftewel Healthy Hybrid.
Tijdens het verplichte thuiswerken, in coronatijd, hebben we geleerd dat veel thuis achter de laptop zitten tot veel fysieke en mentale klachten kan lijden. Veel werknemers hebben bijvoorbeeld schouder- en rugklachten of burn-outklachten ontwikkeld. Met alleen af en toe plaatsonafhankelijk werken gaan we dit niet wegnemen. Nu we weten dat hybride werken het nieuwe normaal is biedt dit kansen om hybride werken gezond in te richten!
Aan de slag met Healthy Hybrid
We pleiten er dan ook voor dat organisaties hybride werken, zowel plaats- als tijdonafhankelijk, een serieus onderwerp gaan maken. Bij voorkeur op directieniveau. Een juiste balans in beide is essentieel voor gezond hybride werken. Een aantal tips om voortvarend van start te gaan met Healthy Hybrid:
- Stel iemand aan die verantwoordelijk is voor gezond hybride werken.
- Zijn of haar eerste taak is het in kaart brengen van de behoefte van de werknemers aan zowel plaatsonafhankelijk en tijdonafhankelijk werken.
- Blijf aandacht besteden aan zowel de fysieke werkplek op kantoor (ingericht om te ontmoeten en samen te werken) als de fysieke werkplek thuis en elders (ingericht om geconcentreerd te werken).
- Neem het leiderschap mee in de verandering. Goed voorbeeldgedrag en het faciliteren van de juiste balans voor werknemers is essentieel.
- Promoot beweging, al helemaal thuis. Denk er daarom goed over na hoe lange overleggen kunnen worden ingekort en of sommige overleggen zelfs wandelend kunnen.
- Promoot korte pauzes of tijd om helemaal ‘offline’ te zijn. Groot gevaar van altijd aan het werk kunnen zijn is dat werknemers niet los van werk komen. Gun hen daarom de tijd en ruimte om los van werk te komen.
- Luister naar werknemers en pas beleid hierop aan. Er is geen ‘one size fits all’, maar door continu aan te blijven passen aan de behoefte van werknemers wordt het beleid steeds passender.
Het invoeren van Healthy Hybrid is een cultuurverandering en is niet morgen ingevoerd. Het besef dat hybride werken iets is wat niet verdwijnt is een eerste stap. Energy Up helpt graag met jullie verandering richting gezond hybride werken.
Geschreven door: Maarten Holland