Gefermenteerd voedsel. Ooit van gehoord? Zo nee, dan leggen we het je nu uit. Het fermenteren van voedsel is een methode om je eten gecontroleerd te laten ‘rotten’. Yoghurt, bier, zuurkool, brood en tempeh zijn producten waar fermentatie plaatsvindt. Het levert nieuwe smaken, is langer houdbaar en je hebt er niet veel meer voor nodig dan zout, water, steriele potten en tijd. De bacteriën doen de rest van het werk wel. Het heeft ook vele gezondheidsvoordelen, zoals dat gefermenteerd voedsel extra vitaminen bevat.
Door fermentatie komen bacteriën vrij, probiotica wordt het ook wel genoemd. Dit zijn goede darmbacteriën die het maagzuur overleven en zo bij de darm terecht komen. Ze kunnen hier bijdragen aan de balans in het microbioom. Wacht, even terug. Zei je nou bacteriën? Jazeker! Het microbioom is de verzamelnaam voor alle beestjes in en op ons die ervoor zorgen dat onze buik gezond blijft. 99% van al deze beestjes zijn bacteriën die zich in onze darm bevinden. Een leuk feitje: het microbioom bestaat uit zo’n 1,5 kilo aan bacteriën, virussen en schimmels die we met ons meedragen. Dit zijn allemaal goede bacteriën en hoe meer soorten bacteriën je in je darmen hebt, hoe gezonder je bent. Het zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor slechte bacteriën. Door gefermenteerd voedsel te eten, helpen deze extra bacteriën om onze weerstand op peil te houden en bij de vertering van voedsel. Naast al deze nieuwe kennis geven we je nu een aantal voordelen van gefermenteerd voedsel:
- Gefermenteerd voedsel bevat extra vitaminen: Door fermentatie verandert suiker in zuren of gassen. Dit proces levert extra voedingsstoffen op als vitamine B, C en K, omega 3-vetzuren en antioxidanten.
- Het wordt makkelijker verteerd: Fermenteren zorgt dat je eten al voor een deel wordt voorverteerd, waardoor het uiteindelijk makkelijker wordt verteerd in de maag.
- Extra hulptroepen: Zoals eerder omschreven is, zorgt gefermenteerd voedsel dat er meerdere goede bacteriën in je darmen komen. Hierdoor is er minder ruimte voor slechte bacteriën en draagt dit bij aan de gezondheid van je buik.
- Verbetert het immuunsysteem: Als de darmen gezond zijn, kan je lichaam ook meer vitamines en mineralen opnemen. Je bent hierdoor minder vatbaar voor virussen.
Nu je een aantal voordelen van gefermenteerd voedsel hebt leren kennen, wil je misschien hier ook meer van eten. Er zijn wereldwijd genoeg gefermenteerde producten. Voorbeelden zijn: yoghurt, augurken, haring, zuurkool, boter, wijn, bier, olijven, ketjap, kombucha, tempeh en ketchup. Eet smakelijk!