Creëer een gezonde avondroutine

mrt 16, 2021

We weten inmiddels dat een goede ochtendroutine belangrijk is om je dag een kickstart te geven, maar je avondroutine is ook cruciaal voor je vitaliteit. Een betere avondroutine zorgt er ook voor dat je beter slaapt, waardoor je weer uitgerust aan een nieuwe dag begint. Hoe zorg je er voor dat jij je dag zo goed mogelijk afsluit? 

Een avondroutine is een ritme voor iedere avond. Hierdoor ervaar je rust, krijg je overzicht en ga je de volgende dag volledig opgeladen beginnen. Wanneer je jezelf vanaf een uur of negen klaarstoomt om te gaan slapen en je routine begint, merk je snel dat je een uitgerust gevoel hebt. Zo’n routine is erg persoonlijk. Voor niet iedereen werkt hetzelfde ritme, daarom is het noodzaak dat je gaat ervaren wat voor jou het beste werkt.

In corona tijden is een routine in de avond misschien wel extra belangrijk. ‘s Avonds gaan we ons vaak zorgen maken om van alles en nog wat. Dit levert stress op, daardoor krijg je snel het gevoel dat je niet kunt slapen. Een vaste routine voorkomt dit en hierdoor val je dus ook makkelijker in slaap.

We hebben het al eerder over gehad in onze blog, maar het kan geen kwaad om dit te herhalen: verminder je scherm gebruik voor je naar bed gaat. Dit geldt voor je telefoon, maar ook voor andere schermen. Te lang Netflixen kan ook leiden tot slaapproblemen. Veel fanatieke Netflixers die toch ècht even willen zien hoe hun favoriete spannende serie verder gaat, hebben moeite met in slaap vallen en slapen vaak onrustig. Een reden hiervoor is de mentale opwinding die een serie achterlaat. De kans dat je na het uitzetten van je televisie of je laptop meteen in slaap valt, is erg klein. Vaak duurt het nog even voor je weer rustig genoeg bent om te slapen. Probeer dus om niet te veel en niet te laat op de avond te Netflixen. Wie weet word je positief verrast en slaap je er een stuk beter door.

Er zijn meer tips waar je een beter ritme mee creëert. We benoemen er een paar en bepaal of deze voor jou eventueel kunnen werken.

Dim je lichten
Wanneer het buiten donker is, krijg je al snel de neiging om de lichten thuis lekker fel aan te zetten. Wanneer je gedimde lichten (of zelfs kaarslicht) aanzet, snapt je brein dat het bijna tijd is om te slapen. Hierdoor maak je melatonine aan en val je beter in slaap. 

Lees een boek
Een boek lezen doet vaak wonderen voor je slaapritme. Vervang je serie een keer met een boek en misschien zorgt dit ervoor dat je makkelijk in slaap valt wanneer jij je boek weg legt. 

Vervang koffie met thee
Het is algemeen bekend dat cafeïne je wakker houdt. Dat koffie drinken voor het slapen geen goed idee is, verwachten de meeste van jullie al wel. Wil je de cafeïne echt goed uit je systeem hebben? Zorg dan dat je na drie uur de koffie overslaat. Probeer in plaats hiervan thee te drinken. Kun jij je bakje koffie echt niet missen? Ga dan voor cafeïnevrije koffie als alternatief.

Reflecteer en leer
Op het moment dat je wil gaan slapen, spoken soms allerlei gedachten ineens door je hoofd. Om deze gedachten op orde te hebben, kun je in een boekje opschrijven wat je allemaal is overkomen en wat je er van vond. Door dit reflectie dagboek dwalen je gedachten daarna minder snel af en heb je meer het gevoel dat je alles op een rijtje hebt.

Dit en meer kan ervoor zorgen dat je beter slaapt en dat je ook in de avond een duidelijk ritme hebt. Experimenteer met wat voor jou goed helpt en probeer voor jezelf een routine te creëren die ervoor zorgt dat je beter slaapt. Wij zijn benieuwd wat voor jou het beste werkt voor een betere nachtrust. Slaap lekker!

Overig nieuws