Thuiswerken, het is niet ieders hobby. Sommige medewerkers voelen zich minder verbonden met collega’s en je ziet minder resultaten van het werk dat je vanuit huis doet. Het plezier in je werk vasthouden is belangrijk in deze tijden van crisis. Het is natuurlijk het mooiste als je wakker wordt in de ochtend en vol enthousiasme aan de werkdag kan beginnen. In deze blog geven we je 5 tips om te zorgen dat je meer geluk tijdens het (thuis)werken kan ervaren.

 

  1. Zorg voor voldoende uitdaging

We moeten uitgedaagd worden om gemotiveerd aan het werk te kunnen. Als de uitdaging ontbreekt, wordt het al snel saai. Te veel uitdagingen kan echter weer voor stress zorgen. Om werkgeluk te ervaren is het belangrijk om hier een balans in te vinden. Het werk wat je doet moet uitdagend zijn zodat jij je kan blijven ontwikkelen, maar het moet wel binnen jouw werkuren en kunnen passen. Communiceer het goed met collega’s als je teveel of te weinig uitdagingen ervaart, zij kunnen een oplossing voor jou bieden.

 

  1. Doe het werk waar jij goed in bent

Iedereen moet op werk weleens iets doen, wat hij of zij minder leuk vindt, dat is helemaal niet erg. Zorg er wel voor dat je niet te veel klusjes aan het doen bent waar je geen energie van krijgt. Misschien heb je ergens helemaal geen verstand van, of kost het je enorm veel tijd en energie. Dit heeft veel invloed op jouw werkgeluk. Doe zoveel mogelijk werkzaamheden op je werk waar jij goed in bent en waar jij blij van wordt. Klusjes die niet voor jou zijn weggelegd kan je beter niet altijd op je nemen. Het is best oké om soms te zeggen: “Oei, dat is niet bepaald waar mijn talent ligt.” Dit zal zorgen dat jij de juiste werkzaamheden uitvoert, meer excelleert in waar je wel goed in bent en daardoor meer werkgeluk ervaart.

 

  1. Waardevol werk

Het maakt niet uit of je stagiair, directeur of junior medewerker bent. Iedereen die voor het bedrijf werkt is waardevol. Elk schakeltje is van belang voor het gehele proces, als er een schakeltje stil staat, is dat voor het hele proces een probleem. Iedereen heeft zijn specialiteiten en de taken die jij uitvoert, daar ben jij binnen je bedrijf waarschijnlijk het best in. Het is belangrijk om je waardevol te voelen, als jij het gevoel hebt dan je zinvol werk doet zorgt dat namelijk voor meer werkgeluk. Onthoudt dat iedereen voor het bedrijf werkt met een reden en dat jij niet zomaar op je huidige functie zit.

 

  1. Blijf groeien

Door dagelijks stapjes te zetten en nieuwe dingen te leren ervaar je meer werkgeluk. Werk waarbij we ons niet ontwikkelen zorgt naar verloop voor een akelige sleur. Het zit nou eenmaal in ons bloed om ons door te willen blijven ontwikkelen. Ga voor jezelf opzoek wat voor nieuwe dingen je wilt leren op je werk. Je kan ook aan collega’s vragen op wat voor gebieden je nog kan groeien. Door te blijven groeien worden we uitgedaagd en voelen we meer werkgeluk.

 

  1. Zoek verbinding met je collega’s

Verbinding met je collega’s is misschien nog wel de belangrijkste factor in ons werkgeluk. Blijf daarom, ook tijdens een crisis, goed in verbinding met je collega’s. Videobel ze eens op voor een praatje over het weekend. Naar de verbinding met collega’s, is hun waardering ook erg belangrijk. Wees open over de doelen die je stelt. Niets voelt zo goed als een compliment van een collega, omdat je een van je doelen hebt behaald. Strooi zelf ook eens met complimenten als je trots op je collega’s bent. Je collega’s zijn belangrijk voor jou en jij bent belangrijk voor hen, dag mag je soms best laten merken.

Werkgeluk gaat zoals je hebt gelezen veel verder dan alleen het werk doen dat je leuk vindt. Veel plezier op de werkvloer!